Zpět na blog

5 způsobů, jak přilákat lidi na svůj e-shop

24.05.2022 9:47:55
Cílem každého e-shopu, a také základním předpokladem pro jeho samotné fungování, je platící zákazník. Nejlépe hodně platících zákazníků, kteří následně generují zisk. Prvním krokem k jejich získání je dát o sobě vědět. Jak na to, abyste ve svém online obchůdku měli „plno“?

Existuje celá řada způsobů, jak na svůj e-shop dostat lidi. Tyto způsoby se liší v ceně, ve složitosti a také v tom, za jak dlouho budete moct pozorovat plody svého snažení. Na dalších řádcích si představíme 5 nejvýznamnějších z nich.

1. SEO

Začneme způsobem, na který byste měli myslet už při samotném budování e-shopu. Celkový název zní Search Engine Optimization, což se do češtiny překládá nejčastěji jako optimalizace pro vyhledávače. Podle Martina Hassmana je ale přesnějším překladem spíše „optimalizace nalezitelnosti na internetu“.

O co se tedy jedná? Pokud hledáme na Googlu například „Auto online“, zobrazí se nám následující výsledky vyhledávání:


První tři výsledky jsou dílem PPC reklamy, kterou se budeme zabývat za chvíli. Výsledky v zeleném kroužku už jsou ovšem neplacené a je právě zásluhou dobré optimalizace, že se zobrazují na prvních příčkách.

Dobře optimalizovaná stránka je přívětivá jak pro vyhledávače, které k hodnocení používají svůj algoritmus, tak hlavně pro uživatele.

Zaměřte se na: SEO sice patří ke způsobům, u kterých výsledky uvidíte až za delší dobu, určitě by však byla velká chyba se mu nevěnovat.

2. PPC

Další zkratka v řadě znamená pay-per-click, česky platba za proklik. Jak už název napovídá, za reklamu zaplatíte pouze tehdy, pokud na ni zákazník klikne a tudíž se dostane na vaši stránku. Neplatí se tedy za samotné zobrazení reklamy, ale za přivedené návštěvníky, což dělá z PPCček nejefektivnější formu reklamy.

V Česku většina inzerentů využívá pro tvorbu PPC kampaní GoogleAds nebo Sklik, nejčastěji obojí. Tyto systémy jsou si velmi podobné a kampaně lze vzájemně exportovat a importovat.
PPC reklamy mají mnoho výhod.

Těmi jsou:
  • Přesné cílení na klíčová slova (vyhledávací dotazy) nebo na určité publikum
  • Zobrazení reklamy potenciálnímu zákazníkovi přímo v okamžiku, kdy se o produkt nebo téma zajímá
  • Rychlé spuštění i úpravy reklam
  • Možnost ovlivnit vlastní pozici ve výsledcích vyhledávání rozpočtem i kvalitou reklamy
  • Okamžité a měřitelné výsledky
Potřebujete pomoct se službami online marketingu? Nabízíme nejširší nabídku služeb digitálního marketingu pro e-commerce řešení na míru od NetDirectu a krabicové e-shopy FastCentrik. S námi chytře uchopíte celý marketingový mix!
 

3. Blog

Firemní blogy zažívají boom – a právem. Dobře vedený firemní blog je přesně to „něco navíc“ potřebné v záplavě konkurence. Je hned několik důvodů, proč byste měli investovat čas do kvalitního obsahu na blogu:
  • Vybudování vztahu se zákazníkem a získání jeho důvěry – utvrdíte zákazníka v tom, že svému oboru rozumíte
  • Vytvoření dále šiřitelného obsahu – pokud je obsah hodnotný, budou si ho zákazníci sdílet i mezi sebou
  • Podpora SEO – blog tvoří stále aktualizovaný obsah s výskytem klíčových slov, který mají algoritmy vyhledávačů rády
tablet_coffee.jpg

4. Srovnávače zboží

S tím, jak roste na trhu konkurence a mnoho obchodů prodává to stejné zboží, vznikla také potřeba zákazníků rychle a přehledně si nabídky porovnat. Tuto potřebu zákazníků řeší srovnávače zboží. Ty se tak staly během posledních let důležitým marketingovým a prodejním kanálem.

Míra konverze je totiž na srovnávačích vysoká, a to kolem 10-20 %, což je hodnota srovnatelná s velmi dobře nastavenými PPC kampaněmi. Stejně jako u nich se i zde platí za proklik.

Nejpopulárnějšími srovnávači v Česku jsou například Heureka.cz, Zboží.cz a můžeme k nim řadit také Google Nákupy.

Propojit se srovnávači lze samozřejmě také váš FastCentrik e-shop. Jak na to se dozvíte v manuálu.

5. Sociální sítě

Jako poslední, ale rozhodně ne méně důležitý způsob, jak přivést do svého obchodu zákazníky, uvedeme sociální sítě. Ty jsou nepostradatelným nástrojem moderní doby a kdo není alespoň na jedné z nich, jako by ani nebyl. Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube a další.

Každá ze „socek“ má něco do sebe a na každé z nich se vyskytuje široký okruh cílových skupin, na které se dá poměrně přesně mířit a to s vynaložením malých finančních prostředkůsocial_media.png

Volba vhodného způsobu propagace závisí jak na vašich preferencích, tak na finanční a časové situaci. Obecně však můžeme říct, že nejlepšího výsledku dosáhnete kombinací jednotlivých způsobů.


FastCentrik-marieUhrova_copywriterka.png
FastCENTRIK

Připravujeme Demo