Zpět na blog

Jak opravit běžné chyby, které způsobují pomalé načítání

16.06.2019 9:51:18
Nedávná studie společnosti Google ukazuje, že 53 % návštěvníků mobilních stránek opustí web, pokud načítání trvá více než tři sekundy. Každá z těchto ztracených příležitostí vás stojí nemalé peníze na uniklých tržbách. Navíc, rychlost načítání stránky je v současné době důležitým faktorem hodnocení stránky ze strany vyhledávačů. Na většině stránek se přitom běžně vyskytuji chyby, které mohou drasticky omezit rychlost načítání stránky. Naštěstí mnoho z těchto chyb lze rychle a snadno opravit, což byste rozhodně měli udělat. Podívejme se na tři běžné problémy, které ovlivňují rychlost načítání stránky, a jak je opravit.
 

 

Velikost obrázků

Velikost obrázků bývá nejběžnější chybou, která stojí za pomalým načítáním stránek. Webmasteři často nahrávané obrázky nijak neoptimalizují. Výsledkem jsou velmi velké soubory, přestože by menší obrázek mohl být použit stejně snadno a se stejným vizuálním výsledkem. Čím větší obrázek, tím více dat se musí načíst.
 
Chcete-li ušetřit čas načítání, zkuste namísto změny velikosti obrázku pomocí parametrů jazyka HTML zmenšit obrázky ještě před nahráním na web. Pokud používáte systém pro správu obsahu (CMS), máte k dispozici mnoho zásuvných modulů, pomocí kterých můžete měnit obrázky při jejich odesílání na web. U WordPressu je to například Compressor, který je zdarma a dokáže komprimovat obraz bez ztráty kvality. To využijete zejména při web designu, pokud máte obavy ze zhoršení kvality obrazu při kompresi.

Používejte JavaScript jen tam, kde je to potřeba

Dalším elementem, který často zpomaluje načítání, bývá JavaScript. Na každé stránce vašeho webu jsou pravděpodobně nějaké prvky jazyka JavaScript, které jsou pro provoz stránky důležité, například měřicí kód služby Google Analytics. Ostatní JavaScripty však mohou být potřebné pouze na určitých stránkách webu. Pokud je JavaScript důležitý jen pro některé stránky webu, přesuňte jej z hlavičky do těla stránky, tak, aby se načítal pouze na stránkách, kde je to potřeba.

Načítání položek z cizích webových stránek

Pokud potřebujete načíst položky, které se nacházejí na cizích webových stránkách, snažte se tomu vyhnout. Nemůžete totiž ovlivnit, jak rychle se server třetí strany a jeho obsah načte. Pokud se načítá pomalu, bude se pomalu načítat i vaše stránka. Většinou se jedná o tlačítka pro sdílení na sociálních stránkách, vložená videa, nebo reklamy třetích stran.
 
 Pokud se s těmito třemi běžnými problémy dokážete vypořádat, pravděpodobně se to odrazí na větší rychlosti načítání stránky a pozitivní posun v SEO. Někdy totiž může i drobná změna znamenat velký rozdíl.


 
Článek připravila digitální agentura SEO Consult, která realizuje SEOPPC reklamue-mailingsprávu sociálních sítí, správu zbožových vyhledávačůobsahový marketing.
 

 

FastCENTRIK

Připravujeme Demo