Zpět na blog

Zlepšete uživatelský prožitek návštěvníků (UX) pro lepší SEO

chalk-792182_640.jpg
Od svých začátků se vyhledávače snaží poskytnout uživatelům co nejrelevantnější a nejuspokojivější výsledky vyhledávání. Jedním z faktorů, podle kterých vyhledávač pozná, že stránka splnila očekávání návštěvníka, je uživatelský zážitek (UX). Lze proto vyvodit, že UX a různé prvky webu, které k němu přispívají, jsou důležitým aspektem optimalizace pro vyhledávače. Tím, že uživatelům poskytujete skvělý uživatelský zážitek, zvyšujete i úroveň SEO. Jedním z nejdůležitějších aspektů UX designu je informační architektura vašeho webu. Pokud bude váš web mít uživatelsky přívětivou informační architekturu, pomůže to uživatelům najít to, co hledají, a poskytne jim to řešení jejich problému. Proto by vaším cílem mělo být jednoduché a intuitivní uspořádání stránek, které umožňuje uživatelům využít váš web na maximum.

Zjednodušení navigace na webu

Jedním z nejdůležitějších aspektů uživatelského zážitku je kvalitní a jednoduchá navigace na vašem webu. I když to zní docela jednoduše, ne všechny stránky mají kvalitní navigaci. Navigace by měla být uspořádána tak, abyste se na co nejmenší počet kliknutí dostali kamkoli na stránce. Nejvhodnější je uspořádat stránky podle určité hierarchie. První úroveň vaší hierarchie by měla obsahovat nejdůležitější stránky vašeho webu. Na tyto stránky by se měl návštěvník dostat přímo z hlavní stránky webu. V druhé úrovni navigace mohou být stránky s podrobnějšími informacemi. Typický příklad takové hierarchie je: hlavní stránka - jednotlivé kategorie produktů - samostatné produkty. Tímto způsobem umožníte uživatelům dostat se rychle a plynule k tomu co potřebují.

Zrychlete načítání vašeho webu

Další oblastí, která podstatně ovlivňuje uživatelský zážitek, je rychlost vašich webových stránek. Je velmi důležité, aby se vaše stránky byly schopny rychle načíst. V případě, že se se vaše stránky nepodaří načíst během 3 vteřin, většina návštěvníků stránku zavře a půjde jinam, což může způsobit obrovské ztráty, obzvlášť v případě návštěvnosti z PPC. Abyste dosáhli rychlého načítání, měli byste mít pochopitelně kvalitní hosting, ale stejně důležité je omezit velikost souborů, jako jsou obrázky, které jsou jedním z nejčastějších příčin pomalého načítání. Mít na stránce obrázky je důležité, měly by však mít co nejmenší datovou velikost. Můžete také využít komprimace a minifikace javascriptů a CSS souborů, které také často způsobují zpomalování. Vaše stránky by měly být více než cokoliv jiného zaměřené na uživatele a na poskytnutí maximálního uživatelského zážitku. Přinese vám to nejen zlepšení pozic ve vyhledávačích, ale také zvýšení konverzního poměru.
pagespeed.jpg

Optimalizace pro mobilní telefony

Jedním z aspektů, bez kterého se kvalitní stránka neobejde, je optimalizace pro mobilní telefony. Lidé stále častěji přistupují k internetu z nejrůznějších mobilních zařízení, a vaše stránky by měly být schopny poskytovat uživatelům mobilních telefonů stejnou úroveň kvality, jako u zobrazení na desktopu. Kromě toho, že se jedná o prvek, který významnou měrou zlepšuje uživatelský zážitek, je optimalizace pro mobilní zařízení klíčovým SEO faktorem, který ovlivňuje umístění stránky ve výsledcích vyhledávání. Vaše stránky by tudíž měly obsahovat responzivní web design, který umožňuje, aby se zobrazení vaší stránky přizpůsobilo použitému zařízení, aniž by bylo nutné vytvářet více verzí vašich stránek.
Zlepšování uživatelského zážitku je jedním z nejlepších způsobů, jak optimalizovat vaše webové stránky v roce 2019. Je velmi důležité, aby se uživatelé cítili na vašich stránkách co nejlépe, protože když budou spokojeni uživatelé, budou spokojeny i vyhledávače. Vylepšením UX zajistíte, že vaše stránky budou mít více šancí na získání lepších pozic ve výsledcích vyhledávání.

seo_consult.pngČlánek připravila digitální agentura SEO Consult, která realizuje SEO, PPC reklamu, e-mailing, správu sociálních sítí, správu zbožových vyhledávačů a obsahový marketing.

FastCENTRIK

Připravujeme Demo