Zpět na blog

Online nakupujeme nejčastěji módu a produkty pro zdraví a krásu

05.04.2023 11:00:19
Sedm z deseti Čechů zamíří pro svůj nákup na internet. Průměrný věk e-shopového zákazníka v Česku je 42 let, o něco častěji však nakupují ženy, kterým je v průměru 40 let. Na výdejní místa si nechává doručovat 49 % českých nakupujících, oblíbenost stoupá i u samoobslužných boxů, které využívá 26 % zákazníků. Údaje vyplývají z průzkumu nákupního chování zákazníků napříč Evropou – E-shopper Barometer, který každoročně provádí společnost Geopost (dříve DPDgroup).

Do e-shopu pro módu a módní doplňky

Na internetu Češi nejčastěji nakupují oblečení a další módní doplňky (50 %), druhým nejvíce nakupovaným zbožím jsou produkty pro zdraví a krásu (také 50 %). Následuje obuv (47 %) a léky (45 %). Ty se Češi naučili nakupovat online v období celosvětové pandemie a si je objednává téměř polovina českých zákazníků. Knihy si v tuzemsku nakoupí online zhruba 38 % zákazníků.

Na chvostu žebříčku nejvíce nakupovaného zboží v Česku jsou DVD, CD a videohry. Toto zboží nakupuje v Česku online jen zhruba 10 % lidí.

Jaké zboží nakupují Češi online?


Zdroj: Gepost.com

Za nákup na e-shopu platíme nejčastěji platební kartou

Za zboží objednané online zaplatí 67 % nakupujících platební kartou Visa či MasterCard, velmi oblíbeným způsobem platby za nákup na internetu zůstává bankovní převod, který využívá 40 % Čechů. To je ve srovnání s celoevropským průměrem, který se pohybuje na úrovni 16 %, opravdu výjimečně vysoké číslo. Stále velmi populárním způsobem úhrady zůstává dobírka, kterou využívá více než třetina českých nakupujících.

Čím nejčastěji platíme?


Zdroj: Geopost.com

Obliba výdejních boxů roste

I když nejoblíbenějším místem doručení je stále domov, zvyšuje se zájem Čechů o vyzvedávání na některém z různých typů výdejních míst. Trendem poslední doby jsou především výdejní samoobslužné boxy, kam si objednává balíčky více než čtvrtina zákazníků. Prodejnu samotného e-shopu volí pro vyzvedávání nákupů 21 % českých zákazníků. Na poštu si pro balíček dojde až 36 % Čechů.

Kam si necháváme nejčastěji doručit zboží?


Zdroj: Geopost.com

Čeho si nakupující cení nejvíce? Dopravy zdarma a možnosti platit kreditkou

Od e-shopů požadujeme hlavně dopravu zdarma (27 %), možnost platby kreditkou (20 %) a rychlý nákup bez registrace (20 %). Odradit od nákupu umí české nakupující, pokud nelze zboží vrátit zdarma nebo na e-shopu chybí detailní popis zboží. Až 16 % dotázaných v průzkumu uvedlo, že uvítá možnost platby v hotovosti a vyžaduje transparentní cenovou politiku bez skrytých poplatků.

  
FastCENTRIK

Připravujeme Demo