Zpět na blog

Buďte IN a zapojte se do projektu Udržitelný e-shop

Svět se vyvíjí obrovskou rychlostí a spolu s ním se mění spotřebitelské chování. Lidé přemýšlejí nad původem produktů a zajímají se o dopad svých nákupů. Zákazníci řeší, jestli je konkrétní e-shop udržitelný a zdali se chová zodpovědně. Každý, kdo chce ve světě podnikání uspět, se musí těmto změnám přizpůsobit a začít podnikat udržitelně. Ve světě online podnikání tomu napomáhá projekt Udržitelný e-shop, který podporuje odpovědné online obchody.

Udržitelným e-shopům se daří i přes pokles zbytku trhu

Zatímco online prodeje v loňském roce klesly o 12 %, e-shopy s certifikátem Udržitelný e-shop v prvních devíti měsících loňského roku dosahovaly růstu v průměru 10 %. Potvrzuje se tím skutečnost, že pro zákazníky je udržitelnost velmi silné téma a je pro ně při rozhodování o nákupu v e-shopu jedním z hlavních faktorů.

Podle odborníků se dokonce v budoucnosti stane nezbytností. „Udržitelnost v e-commerce bude nabývat na důležitosti i z hlediska financování e-shopů a dá se očekávat, že dříve či později dojde ke změně legislativního rámce podnikání. Nejčastěji se setkáváme s tím, že si e-shopy i veřejnost myslí, že udržitelnost je “jen” ekologie a využívání recyklovaného papíru. Udržitelnost, to je ale komplexní soubor aktivit, je to o celkovém přístup k našemu okolí a k tomu, co děláme,“ komentuje situaci Michal Vodák, COO Heureka Group.

Udržitelný e-shop

Na podporu udržitelnosti e-shopů se ve společném projektu s názvem Udržitelný e-shop zaměřily společnosti Heureka.cz, Visa, Komerční banka a Asociace společenské odpovědnosti. Vznikla metodologie na určení míry udržitelnosti e-shopů a „badge“ – odznáček „Udržitelný e-shop“ na Heurece. Tímto odznáčkem jsou oceněny e-shopy, jejichž provoz se opírá o principy udržitelnosti.

Každý e‑shop zapojený do projektu musí projít hodnocením, které je maximálně objektivní díky spojení s Asociací společenské odpovědnosti. Udržitelnost vašeho e‑shopu je zviditelněna na Heurece pro všechny zodpovědně nakupující zákazníky. Nakupující pak mohou snadno identifikovat skutečně environmentálně i společensky odpovědné online obchody.

Jak se pozná udržitelný e-shop?

  • Chová se odpovědně k životnímu prostředí – produkty balí do recyklovaných nebo recyklovatelných obalů, volí klimaticky neutrální dopravu a šetří vodu i energie.

  • Pečuje o své zaměstnance – svým zaměstnancům nabízí vyšší než minimální mzdy. Zaručuje genderově vyvážené ohodnocení a nebojí se zaměstnávat znevýhodněné skupiny.

  • Má přehled o dodavatelích – zná řetězec dodavatelů, nastavuje férové ceny, buduje dlouhodobé vztahy a nezneužívá svého postavení na trhu.

  • Svědomitě přistupuje ke svým zákazníkům – poskytuje jasné a pochopitelné informace, má transparentní procesy k ochraně osobních údajů

  • Společnost řídí transparentně – přispívá k rozvoji veřejně prospěšných cílů, nastavuje etický kodex a antikorupční opatření. Má transparentní přístup k informacím.

  • Podporuje komunitu – volí cestu udržitelnosti a podílí se na dobrovolné činnosti vedoucí k řešení problémů v oblastech životního prostředí a sociálních záležitostí.

Jak získat odznak „Udržitelný e-shop“?

Firmy, které chtějí získat odznak „Udržitelný e-shop“ musí vyplnit dotazník týkající se oblastí udržitelnosti a splňovat podmínky programu „Udržitelný e-shop“. Pokud splní určitou procentuální hranici bodů, získají označení „Udržitelný e-shop“ na stránkách Heureky. Správnost vyplněných údajů ověřuje Asociace společenské odpovědnosti, která je odborným garantem hodnocení.

FastCENTRIK

Připravujeme Demo