Zpět na blog

Je marketingová strategie pro menší a střední podniky opravdu důležitá?

26.11.2021 15:08:18
Většina z nás se během života jistě setkala s pojmem marketingová strategie, ať už ve školních lavicích nebo v práci. Nejspíše se vám vybaví pojmy jako SWOT analýza, analýza konkurence a marketingový MIX. Pokud patříte mezi začínající nebo drobné podnikatele, nejspíše jste takovou strategii vypracovávali sami. Jste mezi těmi, kterým se ji podařilo dotáhnout do zdárného konce? Nebo jste naopak ve skupině těch, kteří to v polovině vzdali?


U nás ve FastCentriku si klademe otázku: Proč tolik drobných a středních podnikatelů nemá vypracovanou marketingovou strategii? Ve škole nám na hodinách marketingu přece neustále vtloukali do hlavy, jak je důležité si tyto strategie připravovat na začátku podnikání. Kámen úrazu vidíme především v tom, že většina podnikatelů nevidí velký přínos ve vypracování tak náročného dokumentu. Pojďme se tedy společně podívat na to, proč nezanedbávat dobrou přípravu a k čemu nám taková strategie vlastně bude.

Co by měla marketingová strategie obsahovat?

Než si povíme výhody, které nám z času investovaného do strategie vyplynou, vysvětlíme si, co by mělo být obsahem strategie. Možná vás překvapí, že nemusí být zas tak složitá a obsáhlá, jak se na první pohled může zdát. Každý podnik by si měl stanovit strukturu své strategie na míru. Zkrátka si vytipujte jen to, co je pro vás opravdu důležité. Nemusíte tedy každou část marketingové strategie, kterou vám zde představíme, zpracovávat do nejpodrobnějších detailů. Ke strategii se přece jenom budete každým rokem vracet, měnit ji a rozšiřovat. Nezáleží tedy na tom, jak dlouhá bude, ale na tom, aby pro vás byla přínosná a definovala důležité cíle.

Obsah marketingové strategie

  • Definice značky

Asi vám bude připadat hloupé sepisovat si něco, co přece víte:

  • Jaká je vaše značka,
  • jak chcete, aby ji vnímali vaši zákazníci,
  • kam s ní chcete směřovat,
  • jaká je její mise.  

Ale tyto zdánlivě jednoduché úkoly někdy bývají překvapivě nejtěžší. Ve chvíli, kdy se do nich pustíte, zjistíte, že nemáte vlastně ve všem tak úplně jasno. Z tohoto důvodu doporučujeme tuhle na první pohled banální záležitost nepřeskakovat.

  • Situační analýza

Situační analýza by vám měla pomoct získat informace o tom, jak si aktuálně stojíte na trhu. Jak na vás působí vlivy vnější a vnitřní.

Pokud se právě nacházíte na počátku podnikání, nemusíte zabíhat do detailů mikro a makro prostředí. Bohatě postačí uvědomit si svou pozici na trhu, co ovlivňuje vaši činnost z vnějšího prostředí, jak to vypadá uvnitř firmy, jaká je kvalita managementu, zaměstnanců, finanční situace atd.

  • Marketingový MIX

Kdo by neznal 4P? Základní koncepce čtyř nástrojů, které firma používá k tomu, aby dosáhla stanovených cílů.

Těmito nástroji jsou produkt, cena, distribuce a propagace, neboli stanovení strategie produktu (vlastnosti, kvalita, design, značka, záruka atd.), cenové strategie (cena produktu a celková cenová politika podniku), distribuce (stanovení způsobů distribuce produktu ke koncovému zákazníkovi) a v neposlední řadě propagace (způsoby propagace produktu).

  • SWOT analýza

Dalším známým pojmem je bezpochyby SWOT analýza. Ta by nám měla pomoci odhalit silné a slabé stránky podniku, hrozby a příležitosti. Je to jednoduchý a užitečný nástroj, který vám pomůže utřídit si myšlenky. Nezapomínejte však na to, že je potřeba analýzu sestavit správně a dodržovat její rozdělení do čtyř kvadrantů.

  • Analýza konkurence

Každý podnikatel musí mít přehled o své konkurenci, její nabídce, cenové politice a marketingových aktivitách. Analýza přímých i nepřímých konkurentů vám pomůže ujasnit si, jakým směrem se chcete vydat. Odhalí vám aktuální situaci na trhu, pomůže vám nalézt nové příležitosti, ale hlavně vám ukáže směr, jakým se vydat v boji proti konkurenci.

  • Definice cílové skupiny

Cílová skupina je pojem, který zaznívá napříč všemi odvětvími marketingu, a to z jednoho prostého důvodu. Je zkrátka opravdu důležité svou cílovou skupinu dobře znát a mít ji definovanou.

Možná prodáváte produkt, u kterého vás hned napadne, že vaše cílovka jsou přece všichni. A my vám říkáme jasné ne! Produkt, který by vyhovoval naprosto všem, neexistuje. Zkuste tedy upřímně zapřemýšlet nad tím, jaký váš produkt je a jak vypadá typický zákazník, který si jej pořídí.

  • Marketingové cíle

Sestavování marketingových cílů rozhodně není jednoduché. Poradíme vám však jednu skvělou věc. Držte se základního principu stanovování marketingových cílů, a tím je pravidlo SMART. Toto pravidlo vám pomůže stanovit cíle které budou specifické (SPECIFIC), měřitelné (MEASURABLE), dosažitelné (ACHIEVABLE), realistické (REALISTIC), časově ohraničené (TRACKABLE). Dodržení tohoto pravidla vám velice usnadní systém kontroly a vyhodnocování.

  • Akční plán

V akčním plánu už se věnujete konkrétním krokům, které učiníte proto, abyste dosáhli stanovených cílů. Jednoduše si rozvrhnete a naplánujete celý proces a jednotlivé aktivity, které budou realizovány v rámci celého roku.

Součástí akčního plánu jsou rozhodně dílčí cíle a jednotlivé kroky. Definice marketingových nástrojů a rozpočtu na marketingové aktivity by samozřejmě také neměla chybět.

  • Systém měření a kontroly

V neposlední řadě byste neměli zapomenout stanovit si, jak vlastně budete vyhodnocovat své marketingové aktivity a to, co jste si v marketingové strategii nastavili za cíle (jak a co budete měřit a kontrolovat, kdo za to ponese zodpovědnost).

Marketingová strategie

Proč investovat čas a peníze do strategie? Co nám to vlastně přinese?

Rozhodně vám to zaručí náskok před konkurencí, která strategii vypracovanou nemá. A že se takových podnikatelů najde!

Budete mít k ruce dokument, který vám jasně ukazuje směr, kterým se chcete vydat a určuje celý proces, který vás má dovést ke stanoveným cílům.

Ve chvíli, kdy si nebudete vědět rady, ocitnete se v bodě, kdy nebudete vědět kudy kam, můžete se o strategii spolehlivě opřít. Ona už vás nasměřuje zpátky na správnou cestu. Nikdy se vám tedy nemůže stát, že byste na cestě za svým cílem zabloudili. Zároveň bude pro nově příchozí zaměstnance užitečným pomocníkem k tomu, aby lépe pochopili váš produkt, brand a celkové cíle společnosti. Tak co? Pomohli jsme vám alespoň trochu utřídit si myšlenky a najít chuť k vypracování marketingové strategie?

Závěrem

Tento článek berte jako odrazový můstek do začátku. Každá část marketingové strategie, kterou jsme zde uvedli, by se dala rozpracovat na samostatný článek. Určitě by se dala rozšířit i o další části, ale my jsme se vám zde pokusili shrnout alespoň nejdůležitější základ.

Pokud máte marketingovou strategii vypracovanou, ale tápete v konkrétních odvětvích online marketingu jako jsou například e-mailing nebo sociální sítě, neváhejte se na nás obrátit! Rádi vám nabídneme pomocnou ruku. První konzultaci u nás navíc máte zdarma!
FastCENTRIK

Připravujeme Demo