Zpět na blog

Jak budovat důvěru u internetového obchodu: rady pro e-shopaře

09.05.2024 14:08:07

Důvěra je klíčová pro úspěch e-commerce. Zákazníci chtějí nakupovat u firem, o kterých vědí, že jsou důvěryhodné a spolehlivé. Pokud si nedokážete vybudovat důvěru u svých zákazníků, je pravděpodobné, že se obrátí na konkurenci.

Existuje mnoho způsobů, jak si u internetového obchodu vybudovat důvěru. V tomto článku se zaměříme na některé z nejdůležitějších:
 

1. Dodržujte zákon

První a nejdůležitější krok k budování důvěry je dodržování všech platných zákonů. To zahrnuje zákony o ochraně osobních údajů neboli GDPR, zákony o spotřebitelské ochraně a daňové zákony. Je důležité si být vědom všech těchto zákonů a dodržovat je, abyste se vyhnuli problémům.

2. Poskytujte jasné a přesné informace

Zákazníci se chtějí informovat o produktech a službách, které kupují. Je důležité, abyste na svém webu poskytovali jasné a přesné informace o všem, co prodáváte.

Co zahrnuje poskytování jasných a přesných informací?

  • Popisy produktů: Popisy produktů by měly být podrobné a informativní. Uveďte všechny relevantní informace o produktu, včetně jeho velikosti, materiálu, funkcí a výhod.

  • Ceny: Ceny by měly být jasně uvedeny a snadno rozpoznatelné. Uveďte všechny daně a poplatky, které se na nákup vztahují.

  • Podmínky dopravy a vrácení zboží: Jasně uveďte, jak bude produkt doručen a co se stane, pokud ho zákazník nebude chtít. Uveďte informace o lhůtách doručení, nákladech na dopravu a zásadách vrácení zboží.

  • Informace o společnosti: Poskytněte informace o své společnosti, včetně jména, adresy, kontaktních informací a historie firmy.​

DALŠÍ TIPY

  • Používejte jednoduchý jazyk: Vyhněte se žargonu a technickým termínům, kterým by zákazníci nemuseli rozumět.

  • Používejte obrázky a videa: Kvalitní obrázky a videa mohou pomoci zákazníkům lépe si představit produkt.

3. Nabídněte bezpečné platební metody

Zvažte, zda je možné nabídnout možnost dobírky jako alternativu k platbě kartou nebo bankovním převodem. Tento způsob platby může přilákat nové zákazníky, kteří jsou opatrnější při nákupech online.

Zákazníci chtějí mít jistotu, že jejich platební údaje jsou v bezpečí, když nakupují online. Je důležité, abyste na svém webu nabízeli bezpečné platební metody a aby měl zákazník možnost volby. Nevíte jakou platební bránu si pro svůj e-shop vybrat nebo plánujete změnu? Přečtěte si náš článek, kde dopodrobna srovnáváme jednotlivé funkce platebních bran deseti největších poskytovatelů.

 

4. Poskytujte vynikající zákaznický servis

Dobré zákaznické služby jsou nezbytné pro budování důvěry a udržení spokojenosti zákazníků. Je důležité, abyste svým zákazníkům poskytovali rychlou a efektivní pomoc, když ji potřebují. To zahrnuje zodpovídání jejich otázek, řešení jejich problémů a zpracování jejich stížností.

Smartsupp je chytrý doplněk, který vám může pomoci poskytovat vynikající zákaznický servis, i když váš tým není zrovna online. Smartsupp funguje jako váš osobní online nákupní asistent, který řídí online prodej prostřednictvím konverzací.

Funkce Smartsupp:

  • Live chat: Umožňuje vám chatovat se zákazníky v reálném čase a odpovídat na jejich otázky.

  • Chatbot: Můžete si nastavit automatické odpovědi na běžné otázky, čímž ušetříte čas a zajistíte, že vaši zákazníci dostanou rychlou odpověď, i když nejste online.

  • Analýza konverzací: Smartsupp vám umožňuje sledovat a analyzovat konverzace se zákazníky, abyste se dozvěděli více o jejich potřebách a mohli zlepšit svůj zákaznický servis.

Další podobné nástroje jsou například: ChatGo, LimeTalk nebo ZenDesk. 

Vracení a reklamace produktů může být pro e-shopaře i zákazníky frustrující a zdlouhavý proces. Doplněk Retino vám může pomoci zefektivnit tento proces a ušetřit čas a peníze.

Retino: Samoobslužná platforma pro vracení a reklamace

Retino je samoobslužná platforma pro vracení a reklamace, která umožňuje zákazníkům snadno a bez námahy zahájit a spravovat proces vracení nebo reklamace produktu. Zákazníci nemusí tisknout žádné papíry ani kontaktovat váš zákaznický servis. Místo toho mohou vše vyřídit online v přehledném a intuitivním rozhraní.

Výhody Retino:

  • Snížení počtu dotazů na zákaznický servis: Zákazníci mohou snadno řešit vracení a reklamace sami, čímž se sníží počet dotazů na váš zákaznický servis.

  • Zrychlení procesu vracení a reklamace: Retino automatizuje mnoho úkolů spojených s vracením a reklamacemi, čímž se proces zrychlí a zpříjemní pro vás i pro vaše zákazníky.

  • Zvýšení spokojenosti zákazníků: Snadný a bezproblémový proces vracení a reklamace může vést k větší spokojenosti zákazníků a k tomu, že se k vám budou vracet pro další nákupy.

  • Získání cenných informací: Retino vám umožňuje shromažďovat data o důvodech vracení a reklamací, která vám pomohou zlepšit vaše produkty a služby.

5. Získejte recenze od zákazníků

Recenze od zákazníků jsou skvělý způsob, jak ukázat potenciálním zákazníkům, že jste důvěryhodná a spolehlivá společnost. Požádejte své spokojené zákazníky, aby vám zanechali recenze na vašem webu nebo na platformách, jako je Heuréka, Zboží.cz apod.
 

Doplněk Ověřený web vám pomůže dosáhnout vašich obchodních cílů s pomocí sociálního důkazu. Zobrazováním chytrých notifikací na vašem e-shopu ovlivníte podvědomí návštěvníků a podpoříte je k nákupu.

Jaké notifikace můžete zobrazovat?

  • Poslední objednávky: Ukažte všem, že u vás lidé nakupují. Zvýší to důvěru a pravděpodobnost nákupu u nováčků.

  • Poslední registrace: Motivujte k registraci k odběru newsletterů ukázkou aktivity na vašem webu.

  • Návštěvnost - aktuální statistiky: Zobrazujte počet online uživatelů a dejte najevo, že váš web je dynamický.

  • Heureka - recenze a hodnocení: Využijte sílu kladných recenzí z Heuréky pro budování důvěry.

  • Zboží.cz - recenze a hodnocení: Zobrazujte i recenze ze Zboží.cz a posilte důvěryhodnost produktu.

  • Vlastní notifikace: Vytvořte si vlastní notifikaci s přesvědčivými prodejními argumenty pro ovlivnění váhajících zákazníků.

6. Dodržujte sliby

Je důležité, abyste dodrželi všechny sliby, které dáváte svým zákazníkům. To zahrnuje termíny doručení, záruky produktů a politiky vrácení zboží. Pokud nedodržíte své sliby, poškodíte si důvěru zákazníků a ztratíte jejich obchod.

Další tipy pro budování důvěry:

  • Na webu uveďte informace o své společnosti, včetně jména, adresy a kontaktních informací.

  • Získejte certifikáty důvěryhodnosti.

  • Nabídněte záruku vrácení peněz nebo výměny zboží.

Pamatujte:

Důvěra se buduje časem a úsilím. Dodržováním tipů v tomto článku si můžete vybudovat důvěryhodnou značku e-commerce, která bude prosperovat po mnoho let.

Dodržováním tipů v tomto článku si můžete vybudovat důvěru u svých zákazníků a zajistit, aby se k vám vraceli na další nákupy.
 

Vytvořte si vlastní e-shop

FastCENTRIK

Připravujeme Demo