Zpět na blog

Budoucnost placení na e-shopech? Online platby

08.04.2020 11:00:06

V nákupním chování českých zákazníků se začíná projevovat větší důvěra k e-shopům. Dobírka si meziročně pohoršila a její oblíbenost každým rokem klesá ve prospěch online plateb. Jaká je naše prognóza ohledně plateb na e-shopech do budoucna?


Dobírka, česká specialita. Bejvávalo.

Typický český zákazník se vyznačuje jistou mírou konzervativnosti a nedůvěřivosti, o čemž vypovídá oblíbenost platby v hotovosti až při převzetí zboží. Časy se však mění. Byť dobírka u spotřebitelů stále boduje (30 % realizovaných plateb v loňském roce), online platba kartou posílila na úkor klasické dobírky. Díky rostoucímu využití karet se Česko pomalu přibližuje vyspělejším státům západní Evropy. Infografika od Heureky mluví jasně:


podil_platebnich_metod_heureka
 

Co se týče našich klientů, 39 % e-shopů na FastCentriku nemá doposud implementovanou žádnou platební bránu a jejich primární metodou je stále dobírka nebo platba na účet.

 

Proč je online platba nejvýhodnější platbou pro eshopisty?

Nabídka platebních způsobů se samozřejmě odvíjí od technických a finančních možností e-shopů. Ne každý e-shop si může dovolit nabízet široké spektrum platebních metod.

Platba online je však nutným standardem a nejpoužívanější formou platby na světě, kterou nelze opomenout. Navíc se jedná o nákladově výhodný způsob platby pro e-shopy. Oproti dobírce nezpůsobuje mnohé starosti navíc jako je hrozba narušení optimálního cash-flow kvůli nevyzvednutým objednávkám.
 
Přináší:
  • Rychlejší peníze – platba kartou je nejrychlejší způsob úhrady.
  • Optimální cash-flow – snížení rizika nepřevzetí zásilek a finančních problémů s tím spojených.
  • Rychlejší expedici – potvrzení o úspěšné platbě získáte téměř okamžitě a díky tomu můžete začít kompletovat objednávku téměř okamžitě, což ve výsledku znamená spokojenějšího zákazníka.
  • Zjednodušení procesu placení pro zákazníky – platba online je snadná, praktická, a navíc díky funkci zapamatování čísla karty nemusí zákazník při opakovaném nákupu kartu vůbec vytahovat z kapsy.
 Právě z těchto důvodů se velká část e-shopů snaží zákazníky přeučit na placení jiným způsobem než dobírkou. Nejoblíbenější taktikou je poskytnutí ostatních platebních metod mimo dobírku zdarma.
 
 

Formy online plateb a jejich specifika

 

Platba platební kartou online

Nejzákladnější způsobem online platby je přímé spojení obchodníka s bankou, tzv. platební nebo bankovní tlačítko, umístěné obvykle na webové stránce obchodníka v košíku.


Online bankovní platby

Rychlý online převod je založen na podobném principu jako klasický bankovní převod.

Platba bankovním převodem online funguje tak, že si zákazník vybere tlačítko konkrétní banky a poté je přesměrovaný do internetového bankovnictví, kde ve zjednodušeném formuláři vyplní přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a zadá ověřovací SMS kód. Poté potvrdí předvyplněný formulář.

Tuto službu nabízí v dnešní době většina českých bank, např. MojePlatba od Komerční banky, Platba24 od České spořitelny, mPeníze od mBank, či ePlatby Raiffeisenbank.


Platba přes platební bránu

Platební brány představují jednoduché, rychlé a bezpečné řešení v jednom. Nabízí daleko více funkcí než jiné metody, jako je zapamatování karty na e-shopu, možnost opakovat nevydařenou platbu a další.

Zásadním benefitem je placení bez přesměrování přímo na stránce e-shopu, protože když zákazníci platí na stejném místě jako nakupují, dokončí víc plateb.
 

3D SECURE

U plateb probíhajících online dochází k autorizaci technologií 3D SECURE. Platba chráněná tímto protokolem vyžaduje potvrzení kódem, který obchodník zákazníkovi odesílá v SMS zprávě při každé platbě kartou. Zákazníci e-shopů se tak nemusí bát zneužití svých osobních údajů.

Po odeslání platby dochází k autorizaci, která probíhá v bance platícího zákazníka. Banka zjišťuje, zda údaje sedí s údaji držitele karty, ověřuje dostatečný zůstatek na účtu a povolení funkce placení online. Celý tento proces trvá jen pár sekund. Po autorizaci platby dostane zákazník i prodejce potvrzení o platbě.
 

Jaká je naše prognóza do budoucna?

Obecně lze říct, že hlavním faktorem je věková skladba lidí nakupujících na internetu. Lidé ve věku
18-35 let spíše preferují platby kartou, protože jsou pohodlnější, jednodušší a odpadá nutnost vytahovat drobáky a spropitné pro dopravce. Nicméně existují zbožové segmenty, u kterých platba předem nikdy fungovat nebude. Mohou to být například e-shopy se sportovním vybavením pro týmy, které objednávají dresy včetně potisku. Tato výjimka platí i u dalších služeb na zakázku.

Předpokládáme, že se poměr mezi platbou online kartou a dobírkou do dvou až tří let obrátí a nejvyužívanější bude platba kartou. Možná se k zajímavému číslu dostaneme už na konci tohoto roku. Záleží na tom, jak dlouhá bude trvat karanténa. Spousta e-shopů díky koronavirové pandemii dočasně omezila dobírku a nabízí pouze online platby, což se může projevit právě ve výsledných statistikách na konci roku.

Shrnuto, podtrženo, to, jakým směrem se bude trend v budoucnu ubírat, ovlivní řada faktorů. Některé jsou silnější, některé méně, ale všechny s výsledkem mohou zahýbat buď na jednu nebo na druhou stranu.


 

Se stoupajícím podílem plateb kartou v e-shopech zároveň postupně klesá využívání dobírky. Není se ani čemu divit, placení online je nejrychlejší a nejpohodlnější metoda uhrazení zboží, jak ze strany zákazníka, tak ze strany obchodníka.

Jaká metoda placení je nejoblíbenější u vašich zákazníků?


adelamrazkova_fastcentrik
 
FastCENTRIK

Připravujeme Demo