Zpět na blog

Začínáme podnikat při zaměstnání: Proč je e-shop tou pravou volbou

19.03.2024 13:27:29

V současné době mnoho pracujících hledá možnosti, jak si přivydělat nebo realizovat své podnikatelské nápady a zároveň si zachovat finanční bezpečnost a stabilitu. Tuto jedinečnou příležitost nabízí podnikání při zaměstnání. Nejen že si můžete vyzkoušet podnikání s menším rizikem, ale také můžete aplikovat a rozvíjet své schopnosti a vášně v praxi. Kombinace zaměstnání a podnikání vám umožňuje flexibilně reagovat na tržní výzvy a postupně budovat váš podnikatelský sen.

Proč podnikat při zaměstnání

  • Nižší riziko: Podnikání při zaměstnání snižuje finanční riziko v případě neúspěchu.

  • Zkušenosti: Nabízí možnost získat cenné podnikatelské zkušenosti.

  • Flexibilita: Umožňuje flexibilní přechod k plnohodnotnému podnikání, pokud se tak rozhodnete.

Proč je e-shop ideální volbou

Zahájení podnikání v online prostředí, zejména prostřednictvím e-shopu, nabízí značné výhody. V digitálním věku je internet hlavním nástrojem pro nakupování. E-shop tak může mít výrazný dopad na dosažení vašich podnikatelských cílů. E-shop vám umožňuje snadno oslovit širší publikum bez geografických omezení, nabízí flexibilitu v provozních hodinách a snižuje potřebu fyzického obchodního prostoru, což vede k výraznému snížení počátečních nákladů. Kromě toho, e-commerce platformy, jako je FastCentrik, poskytují uživatelsky přívětivé rozhraní, které usnadňuje správu produktů, objednávek a marketingových aktivit.

Hlavní, nebo vedlejší činnost

Rozhodnutí, zda podnikat na hlavní, nebo vedlejší výdělečnou činnost, má významný dopad na vaše daňové a pojistné povinnosti. Vedlejší činnost, vhodná pro ty, kdo si chtějí zachovat stálý příjem ze zaměstnání, nabízí určité výhody, jako jsou nižší měsíční odvody na sociální a zdravotní pojištění. Tato možnost je ideální pro ty, kteří se chtějí podnikání věnovat pouze částečně nebo ti, kteří teprve testují vody podnikání.

Podnikat na vedlejší činnost můžete, pokud:

  • vykonáváte zaměstnání, kde jste účastni nemocenského pojištění,

  • máte nárok na výplatu invalidního důchodu nebo vám byl přiznán starobní důchod,

  • máte nárok na rodičovský příspěvek nebo na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské z důvodu těhotenství a porodu, pokud tyto dávky náleží z nemocenského pojištění zaměstnanců,

  • osobně pečujete o osobu mladší 10 let, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni I (lehká závislost), nebo o osobu, která je závislá na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost), pokud osoba, která je závislá na pomoci jiné osoby, je osobou blízkou, nebo žije s osobou samostatně výdělečně činnou v domácnosti, není-li osobou blízkou.

Co je nutné udělat při zahájení podnikání:

  • Získání živnostenského oprávnění: Navštivte živnostenský úřad a vyplňte jednotný registrační formulář.

  • Registrace k dani z příjmů: Učiňte na finančním úřadě.

  • Oznámení zdravotní pojišťovně a sociálnímu zabezpečení: Informujte tyto instituce o zahájení vaší činnosti.

  • Volba způsobu účetnictví: Rozhodněte, zda budete vést daňovou evidenci nebo účetnictví.

Daňové a pojistné povinnosti:

  • Zálohy na sociální a zdravotní pojištění: V prvním roce podnikání na vedlejší činnost se měsíční zálohy neplatí; platí se jednorázově dle dosaženého zisku.

  • Daňové přiznání: Podává se každý rok, kde musíte uvést všechny příjmy a výdaje spojené s vaší činností.

Toto je jen základní přehled toho, co je nutné zvážit a co udělat při zahájení podnikání při zaměstnání, zejména pokud uvažujete o založení e-shopu. Další specifické informace a podmínky se mohou lišit v závislosti na vaší konkrétní situaci a legislativě vaší země.

Vytvořte si vlastní e-shop

Jak FastCentrik usnadňuje podnikání:

  • Uživatelsky přívětivá platforma pro snadné vytvoření e-shopu.

  • Široká nabídka designových šablon, které vyhovují moderním požadavkům e-commerce.

  • Integrace s marketingovými nástroji a optimalizace pro vyhledávače (SEO), což zvyšuje viditelnost vašeho e-shopu.

  • Podpora a poradenství: FastCentrik poskytuje pomoc a podporu při zřizování a provozu vašeho e-shopu, což vám umožní soustředit se na rozvoj vašeho podnikání.


Začněte budovat svůj online byznys ještě dnes s FastCentrikem a využijte výhod flexibilního a rizikem minimálního podnikání vedle vašeho zaměstnání. Vyzkoušejte FastCentrik zdarma

FastCENTRIK

Připravujeme Demo