Zpět na blog

Sám sobě marketérem I.

... aneb základní marketingové pojmy od A do L, které byste měli znát, pokud chcete dělat marketing.

Často se (nejen) v našich článcích na blogu můžete setkat s pojmy ze světa marketingu. A protože žádný učený z nebe nikdy nespadl, může se stát, že u některých z nich tápete. V tomto prvním díle dvojdílné série si vysvětlíme několik základních pojmů, abyste někdy příště, až uslyšíte třeba o astroturfingu, věděli „o co go“.

 

A/B testování

A/B testování je metoda, která má za úkol porovnat efektivitu dvou variant marketingového nástroje. Tím může být například PPC reklama, banner, webová stránka, příspěvek na sociální síti a další.
A/B testování se provádí tak, že varianta A marketingového nástroje se zobrazí polovině lidem, druhá varianta B (ano, tušíte správně) druhé polovině a následně se vyhodnocuje, která varianta byla úspěšnější (např. na kterou verzi reklamy kliklo více lidí). Úspěšnější z variant se dále používá a pro co nejlepší výsledek také dále testuje.

Který příspěvek bude mít více kliknutí? To zodpoví právě A/B testování.
 
ab_testovani_fastcentrik.png

B2B marketing

B2B je zkratka vytvořená z anglického Business to Business a představuje marketing, který necílí na koncového spotřebitele, ale na společnosti a firmy. Jelikož se nákupní chování v tomto segmentu řídí jinými pravidly než v B2C, je třeba tomu přizpůsobit také marketingovou komunikaci. Příkladem produktu pro B2B trh mohou být např. reklamní dárkové předměty.
 

B2C marketing

B2C je zkratka anglického Business to Customer, tudíž typického prodejního modelu, kdy obchodník nabízí své produkty široké skupině lidí. Typickými produkty jsou oblečení, kosmetika, potraviny a další.
 

Bounce rate

Bounce rate lze do češtiny přeložit jako „míra okamžitého opuštění“ a používá se ve webové analytice. Znamená, kolik procent návštěvníků, kteří přijdou na váš web, z něj zase hned odejdou bez toho, aby provedli nějakou akci. Tou může být například proklik na jinou stránku na webu, nebo určitý strávený čas. Vysoký bounce rate může ukazovat na to, že váš web nefunguje tak, jak by měl, proto je dobré jej sledovat.
 

Brainstorming

Brainstorming je skupinová technika pro kreativní tvorbu co největšího množství nápadů. Základním pravidlem je, že nápady generované během brainstormingu se nijak nehodnotí, aby nedošlo k odsunu nejdůležitější části – kreativity – do pozadí. 
 

Brand

Když se v maketingu řekne brand, znamená to značku se všemi přidruženými atributy. To znamená název, logo, design, typické barvy, slogan a další. Zkrátka vše, co zákazníka přiměje vzpomenout si na danou společnost.  
 
pepsi_logo-(1).png
Jaká značka se vám vybaví při pohledu na tento obrázek? Jestli jste odpověděli Pepsi, odpověděli jste správně. Vybavení si značky jen pomocí loga bez jakéhokoliv názvu, i to je dobře udělaný brand.

 

Cílová skupina

Cílová skupina je určitý okruh lidí vyčleněný podle určitého kritéria (např. geografické – státy, města, demografické – pohlaví, věk aj.), na který chceme směřovat náš marketing. Na různé cílovky musíme používat jinou komunikaci a jiné marketingové kanály (sociální sítě, offline marketing, televizní reklamy), proto se vyplatí tu svou znát.
 

Copywriting

Copywriting je činnost, která se zabývá tvorbou funkčních marketingových textů. Člověk, který tyto texty píše, je copywriter.
 

CTA – Call to action

Call to action se dá do češtiny přeložit jako výzva k akci a představit si pod tímto pojmem můžeme něco, co motivuje zákazníka udělat námi požadovanou akci. Je to tedy například tlačítko „Vyzkoušet ZDARMA“ na webu.

CTA_fastcentrik.png

CPC - Cost per click

Cost per click, česky cena za proklik, je základní pojem, který musíte znát, pokud se chcete věnovat například PPC reklamám. Právě tam se tento pojem totiž nejvíce používá. Znamená, že za reklamu inzerent zaplatí pouze v případě, kdy na ni někdo klikne. Výhodou oproti platbě za zobrazení je to, že inzerent platí jen za skutečně přivedené lidi na cílovou URL.
 

CTR - Click through rate

Click through rate, česky míra prokliku, je další pojem, který se vám bude hodit nejen u PPC reklam. Udává procentuální poměr mezi počtem zobrazení reklamy a počtem kliknutí na ni. Poznat podle CTR můžete její přibližnou efektivitu. Pokud se totiž reklama zobrazuje velkému množství lidí, ale jen málokdo na ni klikne, nejspíš není pro zákazníka zajímavá, tudíž není efektivní.
 

E-commerce

E-commerce je označení pro jakékoliv obchodní transakce, které se odehrávají na internetu nebo prostřednictvím jiných elektronických prostředků. 
 

Google Ads

Google Ads je reklamní systém společnosti Google a současně jeden z nejdůležitějších reklamních systémů na světě. Nejvíce se používá pro PPC reklamy a lze v něm cílit jak ve vyhledávací, tak obsahové síti a také v Google nákupech.  V českém prostředí se ve velké míře využívá ještě reklamní systém Sklik.
 

Klíčové slovo

V marketingu znamená klíčové slovo výraz, který nejlépe definuje danou věc hledanou zákazníkem, nebo smysl obsahu hledané stránky. Pokud tedy prodávám například boty určité značky XY, klíčovým slovem, pod kterým by zákazník měl být schopen dohledat produkt, by bylo jednoduše „boty XY“, případně s dalšími přívlastky, například „dámské boty XY“. Bez klíčových slov se v marketingu neobejdete. Používají se totiž jak v PPC reklamách, tak na webech a v SEO.
 

Konverzní poměr

Abychom pochopili pojem konverzní poměr, musíme si definovat, co je to vůbec konverze. Konverze vzniká v situaci, kdy zákazník přijde prostřednictvím nějaké vaší reklamy na váš web a udělá akci, kterou jste si předem určili. Takovou akcí může být například přihlášení k odběru novinek, registrace nebo objednání zboží. Konverzní poměr potom udává poměr mezi lidmi, kteří na web přišli a těmi, kteří danou akci (konverzi) udělali.
 

Linkbuilding

Linkbuilding je proces vytváření zpětných odkazů. Jedná se o činnost dlouhodobou a prospěšnou pro SEO.


 

První část základních pojmů, které musíte znát, pokud chcete sami proniknout do světa marketingu, už znáte. Stále vám však vrtá hlavou, co je to ten astroturfing? Ve zkratce tento pojem pojednává o metodě, která má za cíl vyvolat falešný dojem spontánní a pozitivní reakce spotřebitelů na produkt, službu nebo značku. Typicky se jedná třeba o „velice nezávislé“ komentáře ve veřejných diskuzích, vychvalující nějaký produkt.

FastCentrik-marieUhrova_copywriterka.png
 
 
FastCENTRIK

Připravujeme Demo