Zpět na blog

Prodej online v dobách korona krize: Proč mít vlastní webovou prezentaci, či e-shop?

20.05.2021 0:00:00

O Česku se už nějakou dobu mluví jako o e-shopové velmoci, protože má nejvyšší počet e-shopů na počet obyvatel v Evropě. Toto číslo neustále roste, stejně tak jako obrat české e-commerce, který se za rok 2020 podle Asociace pro elektronickou komerci APEK skokově vyhoupnul až na 196 mld. Chcete se i vy zařadit mezi úspěšné online podnikatele?

Rychlý vstup do světa online podnikání

Pokud má váš business online potenciál, pandemické události vás možná přiměly nad změnou modelu vašeho podnikání přemýšlet víc než kdy dřív. Oproti minulosti to ale také nikdy nebylo tak snadné. Díky řadě krabicových řešení a různým nástrojům pro tvorbu webových stránek, jako je například IONOS si můžete pouze vybrat, jaký poskytovatel a šablona vám bude sedět nejlépe, a pak už nic nebrání tomu vytvořit si vlastní online prezentaci služeb, nebo nový e-shop na několik kliků myší.

Roční poplatky za provoz se pak pohybují řádově ve stovkách korun. S hotovým řešením, které si pro svůj business sami uzpůsobíte, nemusíte mít rozsáhlé znalosti UX, programování ani grafického designu. Dokonce získáte rovnou i responzivní řešení, které bude vypadat skvěle na stolních počítačích i mobilech. Podle průzkumů se v současnosti odehraje celých 47 % nákupů na mobilních zařízeních, což je jen o 2 % méně než na desktopech. Je tedy zkrátka nemožné mobilní verzi ve svém online podnikání ignorovat.

Lepší pozdě nežli později

Bojíte se, že už vám ujel vlak a celý přesun podnikání online jste měli řešit možná někdy na začátku loňského března? Podle tendencí trhu se nákupní chování zákazníků, kteří si zvykli na snadnou dostupnost zboží a služeb online, moc měnit nebude. Každý rok se ale požadavky na e-shopy zvyšují. Lidé si zvykli třeba na jednoduchou platbu kartou nebo dopravu zdarma.

Chcete v budoucnosti na internetu bodovat? Na to, abyste vyhověli standardům, které zákazníci vyžadují, myslete už při zařizování své nové webové prezentace či e-shopu.

Faktem, který při rozhodování hraje do karet je změna zákona o DPH, která bude platná od července 2021. Znesnadní například nákupy z Asie, protože budou nově všechny produkty podléhat celní deklaraci. Českým prodejcům zboží se tak otevírá možnost, prodávat nově také zákazníkům, kteří byli zvyklí třeba na levné nákupy z Číny a nebudou chtít poplatky a papírování navíc při svých objednávkách řešit.

Co říkají čísla?

Jak se celosvětová pandemie s omezením veřejného života a zavřením služeb a obchodů podepsala na růstu české e-commerce? Podle zbožového srovnávače Heuréka vzrostl meziročně počet e-shopů na českém internetu o 2900. Nyní by jich tak mělo fungovat kolem 49 500. Zdá se vám, že je konkurence vysoká?

Díky širokému výběru produktů a služeb na internetu nakupuje online spoustu lidí, podle Stavu české e-commerce v roce 2021 přesněji přes 78 % české populace starších 16 let. S cílenou nabídkou a unikátní webovou prezentací se nejen můžete na internetu od konkurence snadno odlišit, ale zároveň budete oslovovat lidi tam, kde se aktuálně nachází – třeba i na dovolené nebo v MHD.

A proč dnes zákazníci upřednostňují nákupy na internetu? 48 % lidí uvádí jako hlavní důvod možnost jednoduchého a okamžitého porovnání zboží a 18 % lidí pak upřednostňuje nákupy online, protože se jednoduše vyhnou frontám v obchodech. Když pomineme vliv pandemie na nákupní chování zákazníků, tyto důvody „snadného nákupu“ budou určitě aktuální i v dalších letech.

FastCENTRIK

Připravujeme Demo