Zpět na blog

Jak získat hodnotné odkazy pro e-shop

01.10.2020 12:14:42
Přestože vyhledávače používají k řazení výsledků vyhledávání více než 200 faktorů, z nichž většina je tajných, je veřejně známo, že jedním z nejdůležitějších jsou stále, stejně jako před léty, zpětné odkazy. Ovšem doba se přece jen změnila.

Dnes nestačí získat odkazy někde v patičce neznámého webu, dávno mrtvého katalogu, nebo někde v komentářích na blogu. Navždy také odzvonilo získávání zpětných odkazů pomocí různých robotů, odkazových farem a jiným "black hat" technikám. K posuzování kvality odkazů používají vyhledávače principů umělé inteligence a dokážou velmi zřetelně rozeznat, který odkaz má pro návštěvníky odkazujícího webu skutečný význam, a který tudíž cílovému webu pomůže a který nikoli.
 
 

Efektivní zpětné odkazy pro e-shop

U získávání zpětných odkazů dnes nezáleží na tom, kolik jich máte, nýbrž na jejich kvalitě a relevanci. Jeden odkaz z relevantního webu může pomoci vašemu e-shopu mnohem víc, než desítky odkazů z nějakých nesouvisejících a málo navštěvovaných webů. Je pochopitelné, že s mírou "síly" odkazů stoupá také náročnost a cena za jejich získání. Pokud však využijete tipy zmíněné níže, budete moci získat kvalitní odkazy levně nebo dokonce zcela zdarma.
 

Jak poznat kvalitní odkaz

Představte si, že provozujete e-shop, který prodává spodní prádlo, a máte možnost získat odkaz z webu, který se zabývá tunningem aut.  Bude mít takový odkaz pro váš web cenu? Pravděpodobně ne příliš velkou. Odkazující web pro váš e-shop totiž není vůbec relevantní. Spodní prádlo s motorismem nijak nesouvisí a pro návštěvníky odkazujícího webu je tento odkaz zbytečný. Mnohem větší cenu budou pro váš e-shop mít odkazy z webů o módě, o valentýnských dárcích, nebo podobných tématech.  Kromě relevance je důležité, aby odkazující stránka měla sama nějakou autoritu ve vyhledávačích, směřovaly na ni relevantní odkazy, umisťovala se ve vyhledávačích a navštěvovali ji lidé.
 

Příklad nekvalitního odkazu na e-shop e spodním prádlem:
 
  • odkaz z nerelevantní stránky, která s tématem e-shopu nesouvisí
  • odkaz umístěný v patičce webu nebo na jiném místě, kde si jej nikdo nevšimne
  • odkaz z webu, který nemá žádnou autoritu u vyhledávače ani návštěvnost
Příklad kvalitního odkazu na e-shop e spodním prádlem:
 
  • odkaz ze stránky, která s tématem e-shopu souvisí (móda, valentýnská tématika a podobně)
  • umístění odkazu například v článku, který jej vhodným způsobem doplňuje a je pro čtenáře užitečný.
  • odkaz je umístěn na hojně navštěvovaném webu, který se dobře umisťuje ve vyhledávačích na výrazy související s tématikou vašeho e-shopu.

Jak získat kvalitní odkazy pro e-shop

Nejdříve byste si měli najít vhodné stránky, kde by vám umístění odkazu prospělo. Zadejte do vyhledávače hlavní i vedlejší klíčová slova, na která se chystáte váš e-shop optimalizovat. Stránky, které se vám zobrazí, si zadejte například do excelové tabulky a proveďte jejich důkladný průzkum. Předem můžete vyřadit vaše přímé konkurenty, jelikož je zde pravděpodobnost získání odkazu velmi malá. Naopak mnohem lepší jsou různé informační weby, blogy a podobně.
 
Následně si vybrané stránky projeďte některým SEO nástrojem, například Ahrefs, Majestic a podobně. Získáte zde cenné informace o autoritě daných stránek a zpětných odkazech, které na ně míří. Stránky, kde chcete získat odkaz, jsou ty, které mají doménovou autoritu (DA) 20 a více. Ideální je, pokud v jejich odkazovém profilu najdete také stránky, které jsou tematicky relevantní.
 
Poté kontaktujte provozovatele vybraných stránek a nabídněte jim tzv. guest blogging. To znamená, že pro ně napíšete kvalitní a tematicky relevantní článek, který mohou umístit na svůj blog. Vaší odměnou bude odkaz z tohoto článku, který bude směřovat na váš e-shop. Odkazující web získá kvalitní obsah zdarma, a vy budete mít relevantní odkaz z autoritativního webu. Všichni budou spokojení.
 
Před tím než se rozhodnete oslovit majitele webu s nabídkou guest bloggingu, připravte si dopředu několik témat článků, které byste jim byli schopni dodat. Majitelé webů totiž dostávají nabídky guest bloggingu pravidelně, takže byste je měli být schopni zaujmout a ukázat, že tématu skutečně rozumíte.
 

Jak by měl vypadat kvalitní článek

Podmínkou úspěšného guest bloggingu je nabídnout majiteli webu a jeho návštěvníkům skutečnou kvalitu. Váš článek by neměl být pouze nějaký reklamní blábol. Měl by uživatelům přinést kvalitní informace, které pro ně budou mít určitou hodnotu. Napsat takový článek není pochopitelně snadné. Pokud vaše literární kvality nejsou zcela na výši, raději oslovte profesionálního copywritera, který se tohoto úkolu zhostí místo vás. Článek by pochopitelně měl obsahovat v přiměřené míře klíčová slova, na která se snažíte optimalizovat, stejně jako by klíčové slovo mělo být v "anchor textu" (text odkazu). Ovšem pozor - neměli byste používat stále stejný text odkazu. Ideální je, když každý anchor text bude unikátní.
 
 

Další metody získávání zpětných odkazů

Vaši zákazníci nebo lidé, kteří o vašem e-shopu slyšeli, se o něm občas zmíní někde na internetu. Někdy ke zmínce přidají i odkaz, ale to rozhodně není pravidlem. Měli byste proto zmínky o vašem e-shopu pravidelně monitorovat. Jednou za týden si v Google vyhledejte název vašeho e-shopu a zkontrolujte, jestli každá zmínka je doprovázena odkazem. Pokud není, oslovte správce webu a požádejte jej, zdali by odkaz ke zmínce nepřidal. Ve většině případů vám rád vyhoví a vy tak získáte zpětný odkaz zcela zdarma.
 
Získávání kvalitních odkazů je jedním ze stěžejních faktorů úspěšného SEO. Využijte výše zmíněných tipů a získejte odkazy z relevantních a autoritativních webů, které umožní vašemu e-shopu předstihnout ve výsledcích vyhledávání neustále dotírající konkurenci.


 

Článek připravila digitální agentura SEO Consult, která realizuje SEOPPC reklamue-mailingsprávu sociálních sítí, správu zbožových vyhledávačůobsahový marketing.

SEO Consult
FastCENTRIK

Připravujeme Demo