Zpět na blog

Změna dodávek zboží do EU: Od 1. července 2021 platí nová pravidla

21.04.2021 10:08:01

Vlastníte e-shop, který rozesílá zboží zákazníkům (B2C) do zemí Evropské unie? Pak se vás týká novela českého zákona o DPH zahraničních dodávek, která nabývá svou účinnost od 1. července 2021. Jak se tato novela dotkne vašeho podnikání a jak ovlivní placení daní?
 

Novela o DPH zahraničních dodávek

Návrh novely českého zákona o DPH u zahraničního e-commerce vychází z daňového balíčku Rady Evropské unie a svou účinnost nabude 7. července 2021. Cílem této novely je ochrana proti podvodům, zamezení diskriminace a nastolení férových konkurenčních podmínek mezi dodavateli z Evropské unie a zemí třetího světa.

DŮLEŽITÉ: Novela se dotkne pouze e-shopů, které prodávají a dodávají zboží do EU pro B2C segment.
 

Co vše se změní?

Nastavení jednotného limitu příjmů

Klíčová změna se týká limitů e-commerce příjmů pro země v celé EU. Doposud existovaly limity pro každý jednotlivý stát a v případě překročení byla v daném státě nutná registrace DPH. Novela zákona přinesla zjednodušení, a to ve formě jednotného limitu ve výši 10 000 eur (cca 256 530 Kč). Tato hodnota platí pro všechny příjmy v součtu – to znamená, že pokud dodáváte zboží do Rakouska, Německa a Švýcarska, příjmy z jednotlivých států sčítáte.

Pokud limit 10 000 eur překročíte, máte na výběr dvě možnosti, jak situaci řešit.

 

1) Zaregistrujete se ve všech státech, kam dodáváte zboží

První možnost spočívá v registraci DPH ve všech státech, kam své zásilky expedujete. Výsledné DPH pak budete odvádět přímo tam. Nevýhodou této varianty je velká administrativní zátěž spojená se zajištěním lokálního finančního poradce a vyřizováním mnoha daňových přiznání najednou.

 

2) Zaregistrujete se v České republice v režimu One Stop Shop

Druhá možnost spočívá v registraci do zvláštního režimu One Stop Shop. V tomto případě budete odvádět DPH českému správci daně (finanční úřad) a do konce kalendářního měsíce podávat speciální daňové přiznání. Výslednou daň pak budete platit v eurech. „Pokračujeme tak ve snižování administrativní zátěže. Nyní se soustředíme hlavně na opatření, která malým a středním podnikatelům ulehčí život, a tato novela je dalším z nich,“ komentuje změny ministryně financí Alena Schillerová.

Novinkou jsou také opravy v přiznání. Ty bude možné dělat v rámci následujícího přiznání, tzn. v tom zdaňovacím období, kdy jste chyby či nepřesnosti objevili. Důvod opravy však uvádět nemusíte.
 

Zrušení osvobození u dovozů zboží nízké hodnoty

Další zásadní změna se týká také zavedení povinné platby DPH u malých zásilek ze zemí třetího světa. Doposud totiž platilo, že u dovozu zboží (do hodnoty 22 eur) ze zemí třetího světa nebylo nutné platit DPH. Podle statistik však bylo do celé EU dováženo až 150 milionů malých zásilek bez daně, což bylo vůči evropskému trhu diskriminační.

Současná situace přitom přímo svádí k fiktivnímu podhodnocování zboží, aby jeho cena nepřesáhla limit 22 eur a zásilka se tak nemusela danit. Zrušení výjimky pro malé zásilky ze třetích zemí omezí prostor pro obcházení DPH a pomůže účinněji potírat přeshraniční daňové úniky,“ uvádí Schillerová.

Tím však změny nekončí. Od 1. července 2021 čekají e-shopy i další novinky. U dovezeného zboží s hodnotou do 150 eur budou mít provozovatelé e-shopu na výběr dvě možnosti registrace: režim jednoho správního místa, nebo režim při dovozu zboží nízké hodnoty.


Změny
 

Režim jednoho správního místa

Pokud se zaregistrujete v režimu jednoho správního místa, při dovozu zboží se uplatní osvobození od daně. Daň bude při prodeji dovezeného zboží na dálku přiznána v rámci daného zvláštního režimu.
 

Režim při dovozu zboží nízké hodnoty

Režim při dovozu zboží nízké hodnoty budete moci využít pouze se speciálním povolením. Daň budete odvádět v rámci doplňkového celního prohlášení, a to souhrnně za všechny případy dovozu za jeden kalendářní měsíc. Kde je třeba přiznávat zboží? Zde platí jednoduché pravidlo: Zboží uznáváte tam, kde je ukončena přeprava – tedy ve státě příjemce zboží. Pokud posíláte zboží zákazníkovi na Slovensko, DPH budete přiznávat na Slovensku. Pokud posíláte zboží zákazníkovi do Portugalska, DPH budete přiznávat v Portugalsku.
 

Pozor

Začínající e-shopy mají výjimku. Provozovatelé nových e-shopů budou přiznávat zboží ve státu zahájení přepravy – tedy v Česku.
 

Závěrem

Do nabytí účinnosti této novely o DPH zbývá jen pár měsíců, což vám dává poslední šanci se na změny připravit. Registraci k dani (popřípadě odhlašení registrace v členských státech EU) je možné provádět už od 1. 4. 2021. Doporučujeme využít tento čas a vyřídit vše předem, abyste byli na červenec řádně připraveni.


Petra Pruden
FastCENTRIK

Připravujeme Demo