Zpět na blog

Marketingová strategie – základní kámen úspěšného businessu

05.06.2019 9:57:33

Co je to marketingová strategie? 

Pokud byste hledali definici, nejspíš byste našli, že „Marketingová strategie definuje to, čeho se má v oblasti marketingu dosáhnout. Definuje dlouhodobý přístup k plánování, jehož výstupem je udržitelná konkurenční výhoda.“
Zjednodušeně řečeno, marketingová strategie říká, co je třeba z dlouhodobého hlediska pro váš produkt, službu nebo firmu udělat, abyste si vytvořili a následně udrželi výhodu nad konkurencí.

Pomáhá zaměřit se na ty správné zákazníky, porozumět jejich potřebám a stanovit vhodné cíle.  A samozřejmě – zajistit co největší zisk.

Marketingová strategie x Marketingový plán

Marketingová strategie a marketingový plán jsou často zaměňované pojmy, které však jdou ruku v ruce.
Jak už víte, strategie se zabývá tím, čeho chcete dosáhnout. Oproti tomu marketingový plán řeší konkrétněji cestu, jak toho dosáhnout. Stanovuje rozpočet, deadliny, kanály, prostřednictvím kterých je vhodné komunikovat se zákazníky, a další. 

Marketingová strategie by měla vždy předcházet marketingovému plánu.


Jak na ni?

Marketingovou strategii si není možné jen tak „vycucat z prstu“ a současně neexistuje žádná univerzální strategie pro více společností. Její tvorba má určité fáze, které je dobré respektovat. Tyto fáze jsou:

  • Fáze analýzy – Ze všeho nejdříve je třeba provést průzkum trhu a konkurence, STP (segmentace, targeting, positioning) a zaměřit se také na analýzu vnitřního prostředí firmy např. pomocí SWOT nebo PESTLE analýzy.
  • Fáze syntézy – Na základě informací získaných v první fázi definujte USP, vytvořte marketingový mix (4P – product, price, place, promotion), určete cílovou skupinu a stanovte si hlavní cíle.
  • Fáze realizace – Zde dochází k samotné realizaci marketingové strategie a k prodeji výrobků a služeb.
  • Fáze kontroly a korekce – Z výsledků prodeje vyhodnoťte, jak vaše marketingová strategie funguje a zda dochází k naplňování cílů. Pokud nejste s fungováním strategie spokojeni, zjistěte, kde je problém a upravte ji.

USP (Unique selling proposition)

Stanovení tzv. jedinečného prodejního argumentu (USP) je spolu se stanovením cílů jednou z nejdůležitějších součástí tvorby marketingové strategie. Říká, čím je váš produkt nebo služba unikátní, co má navíc oproti konkurenci. Tím můžete zákazníka ohromit a přimět ho ke koupi.

Dle Portera existují tři obecně použitelné strategie pro získání konkurenční výhody. Jsou jimi nízké náklady, odlišení a specializace na určitý segment trhu. Svůj produkt nebo službu však znáte nejlépe vy sami. Proto nejkvalifikovanější osobou k definování USP jste právě vy.


Vaše cíle musí být SMART

To, že vytyčené cíle mají být SMART, neznamená, že mají být chytré – i když přiznejme si, že hloupé cíle nejsou nic moc. 😊 SMART je zkratka anglických slov specific, measurable, achieveable, relevant a time-bounded. Jak totiž chcete měřit úspěšnost vaší strategie, pokud přesně nevíte, co pro vás úspěch vlastně znamená?

Rozeberme si špatně definovaný cíl „Chceme být nejlepší.“
S – specific – specifické, konkrétní – Nejlepší chceme být všichni. Ale v čem konkrétně?
M – measurable – měřitelné – Jakou metodikou chcete změřit, že jste nejlepší?
A – achievable – dosažitelné – Ambiciózní cíle jsou na místě. Musí být však možné jich dosáhnout. 
R – relevant – relevantní – Zeptejte se sami sebe, je to pro vás opravdu to nejdůležitější?
T – time-bounded – definovaný v čase, časově specifický – Do kdy toho chci dosáhnout?

Správně definovaný cíl by měl znít nějak takto: „Do konce roku 2019 chceme zvýšit svůj podíl na trhu s bio-kosmetikou o 10 % oproti minulému roku.“


K čemu to vlastně je?

Možná si právě říkáte, že to vypadá jako hodně práce. Výměnou za trochu námahy však získáte hned několik výhod.

Jasně stanovené cíle – Pokud všichni, kdo se podílí na chodu podnikání, vědí, jaké jsou cíle, lépe spolupracují na jejich dosažení.
Úspora peněz – Protože budete přesně vědět, na jakou cílovou skupinu mířit a prostřednictvím kterých distribučních kanálů se k ní dostat, snížíte riziko zbytečně promrhaných peněz. 
Image značky – Díky analýzám budete mít jasnou představu jak o okolním prostředí, tak o vaší firmě. To vám pomůže s vytvořením a udržením image vaší značky.
Tvorba nových produktů – Marketing není jen o propagování produktů, které už máte. Důležité je také porozumět potřebám a přáním zákazníků a na základě nich tvořit nové.
 
FastCENTRIK

Připravujeme Demo