Zpět na blog

Klíčové změny a právní úpravy pro e-shopy 2022

15.11.2022 9:27:07
V našem posledním článku jsme vás informovali o chystaných změnách, které mají za cíl mimo jiné ochránit spotřebitele v digitálním světě a zvýšit transparentnost nákupů na internetu. A jaká je situace nyní? Vládní návrh zákona čeká v těchto dnech na podpis prezidenta, což znamená, že se účinnosti změn můžeme dočkat ještě letos před nebo v průběhu Vánoc. 

E-shopy čekají velké změny

Vládní návrh zákona o ochraně spotřebitele prošel 30. září 2022 Poslaneckou sněmovnou a 3. listopadu 2022 jej schválil Senát. Nyní čeká na podpis prezidenta. Pokud k němu dojde, s největší pravděpodobností se dočkáme účinnosti změn již letos před nebo v průběhu Vánoc.

Novelizace občanského zákoníku a zákona o ochraně spotřebitele přináší důležité změny do oblasti prodeje zboží, proto by měli všichni e-shopaři zbystřit a věnovat následujícím řádkům zvýšenou pozornost. Souhrn těch nejdůležitějších novinek přináší Asociace pro elektronickou komerci (APEK) ve spolupráci s advokátní kanceláří MKA Nosko.

Správné zobrazení slev

Nově bude platit základní obecné pravidlo => (předchozí) referenční cenou při zobrazování slev bude nejnižší cena zboží nabízená obchodníkem za posledních 30 dnů před poskytnutím slevy. Smyslem této novinky je, aby obchodníci informovali o slevách spotřebitele férově a jednotně.


Zdroj: APEK: Klíčové právní novinky pro e-shopy 2022

Odpovědnost za vady (Reklamace)

Primárním způsobem nápravy vadného zboží bude dle nového znění občanského zákoníku odstranění vady. Odstranění vady má mít ale dvě podoby:

  • dodání nové věci bez vady,

  • opravu věci.

 
Prodávající však bude moci odstranění vady zboží těmito dvěma způsoby odmítnout, bude-li takové odstranění vady „nemožné nebo nepřiměřeně nákladné zejména s ohledem na význam vady a hodnotu, kterou by věc měla bez vady.“ Pokud dojde k takovému odmítnutí odstranění vady obchodníkem, kupující bude oprávněn „požadovat přiměřenou slevu nebo odstoupit od smlouvy“.
 
Nově vzniká odpovědnost prodávajícího i za vady věci způsobené při montáži či instalaci kupujícím, pokud kupující postupoval podle chybného návodu dodaného se zbožím.
 
Zákonná domněnka vady zboží se prodlužuje ze 6 měsíců na 1 rok. Podle této domněnky se má za to, že zboží bylo vadné již při převzetí spotřebitelem. V tomto období se uplatňuje obrácené důkazní břemeno – je na obchodníkovi, aby prokázal, že zboží bylo v době dodání v pořádku.
POZOR! Lhůta pro vytknutí vady zboží zůstává 24 měsíců! U použitého zboží může být dohodou
zkrácena na 12 měsíců.

Uživatelské recenze

Jestliže obchodník zveřejňuje na svém e-shopu uživatelské recenze, přibude mu nová povinnost – informovat, že recenze pochází od spotřebitele, který si zboží zakoupil.
 
E-shopaři, kteří provozují své internetové obchody na e-shopové platformě FastCentrik, se chystané změny bát nemusí. V rámci nedávno nasazené produktové úpravy bude muset zákazník propojit každou recenzi s konkrétní objednávkou, čímž může majitel e-shopu dokázat její pravost.

Objednávkové tlačítko

Tlačítko, pomocí kterého dokončí zákazník nákupní proces, bude muset být nově označeno snadno čitelným nápisem „Objednávka zavazující k platbě“ nebo jinou odpovídající jednoznačnou formulací. V prosinci 2021 vydala Evropská komise Pokyny ke směrnici o právech spotřebitelů, podle kterých „musí být příslušné označení na samotném tlačítku nebo bezprostředně vedle něj.“
 
I tuto změnu jsme již na e-shopech FastCentrik zapracovali. Nově je v objednávkovém procesu přidána informace o závaznosti objednávky.

Přednastavené souhlasy spotřebitele s dalšími úplatnými plněními

Nebude možné přidávat do objednávky jakákoli plnění bez výslovného souhlasu nakupujícího. Předem zaškrtnutý check-box např. u pojištění bude nově přestupkem.


Zdroj: APEK: Klíčové právní novinky pro e-shopy 2022

Maximální lhůta pro dodání zboží

V případě, že e-shop neinformuje o lhůtě dodání, bude se na něj vztahovat povinnost dodat zboží do 30 dnů od uzavření kupní smlouvy, pokud se se zákazníkem nedomluví jinak.

FastCENTRIK

Připravujeme Demo