Zpět na blog

Kde vzít vhodné produktové fotky na e-shop

20.03.2022 9:54:09
Lidé na internetu často nakupují pouze očima. A to je důvod, proč kvalitní produktové fotky na e-shopu hrají tak důležitou roli. Upoutáte díky nim pozornost a získáte větší šanci, že si od vás internetoví uživatelé něco koupí. Kde ale takové fotografie sehnat? A jak je to s legislativou?

Mezi nákupem v kamenném obchodě a nákupem na e-shopu je veliký rozdíl. Zatímco v kamenné prodejně si zboží můžete vyzkoušet, přeměřit, podívat se na materiál nebo porovnat barvu, na e-shopu to nelze. Spotřebitelé se tak musí spoléhat na aspekty jako je reputace obchodu, recenze produktů, psané specifikace nebo popisy a fotografie, aby určili, zda produkt odpovídá ceně a jejich potřebám.

Znamená to, že jsou internetové obchody v nevýhodě? Nikoliv. Faktem je, že e-shopy mohou tuto mezeru překlenout tím, že svým zákazníkům poskytnou co nejvíce informací, které jim pomohou při výběru. Důležitou roli hraje tedy nejen kvalita produktových popisků, ale také fotografie. Víte, kde takové fotografie získat?

Odkud brát fotografie

V zásadě existují tři možnosti, jak pořídit kvalitní produktové fotografie. Buď je budete odebírat od distributora zboží, nakoupíte je ve fotobankách, nebo si je sami vytvoříte.

Přejímání fotek od distributora

Přejímání fotografií od distributora je pravděpodobně tou nejjednodušší alternativou, která ovšem nese také své nevýhody. Jednou z nich je to, že výsledné fotky nemusí odpovídat stylu a image vašeho e-shopu. Další mínus může být skutečnost, že tatáž fotografie se může objevit na vícero e-shopech, tudíž se stává zaměnitelná.

Nákup fotek z fotobank

Ani nákup fotografií ve fotobankách není zcela bezproblémový. Největším negativem je malý výběr a odosobněné fotografie. Výše zmíněná zaměnitelnost proto hrozí i v tomto případě.

Vlastní fotografie

Ač je s touto variantou více práce, výsledkem jsou fotky ušité na míru vašemu e-shopu a jeho image. Díky tomu budou mít všechny produkty naprosto unikátní fotografie, podobné ladění a budou korespondovat se vzhledem e-shopu a textovým obsahem. Jestliže máte vhodné vybavení a o focení něco víte, pak se tohoto úkolu můžete ujmout sami. Pokud ne, je lepší najmout profesionálního fotografa, který bude vědět, jakou kompozici zvolit a jak výsledné fotky editovat.

Pozor na autorská práva

Krádež produktových fotek se děje dnes a denně. Jedná se o porušení autorských práv, za které hrozí vysoká pokuta. Jak je to s legislativou a ochranou duševního vlastnictví?

V České republice platí právní úprava, která dovoluje stažení fotografie pro osobní účely. Jestliže se však tato fotografie ocitne na webu, e-shopu nebo blogu, jedná se o trestný čin a „pachateli“ hrozí předžalobní výzva společně s pokutou za neoprávněné užití. Pokud by došlo k soudnímu sporu, pak se výška výsledné pokuty určuje za asistence soudního znalce.

Pokud máte už vlastní fotografie a bojíte se, že by vám je mohl někdo ukrást, pak na ně zkuste vložit vodoznak nebo copyright. Je dost nepravděpodobné, že potenciální pachatel by trávil hodiny retušováním celého vodoznaku.

Proč se vyplatí publikovat kvalitní produktové fotky?

Upoutání pozornosti

Vizuální obraz bývá často to první, co chytí zákazníkovu pozornost. Pokud se mu fotografie líbí, rozklikne si produkt. Pokud se mu nelíbí, přechází na jiný e-shop. Pro internetové obchody je proto klíčové, aby nepodcenily publikaci těch správných fotografií. První dojem může rozhodnout o všem.

Získání důvěryhodnosti

Internetoví uživatelé nakupují na e-shopech, kterým věří. Jako důvěryhodné e-shopy se jeví ty, které jsou přehledné, mají pěknou grafickou šablonu, obsahují důležité informace o nákupu a mají kvalitní produktové fotografie – ty u zákazníků vyvolávají dojem profesionality a spolehlivosti.

Vyšší šance na zisk

Kvalitní fotografie prodávají. Majitelé e-shopů musí zákazníkům nahradit zkušenost, kterou by běžně získali v kamenné prodejně, a tím je například poskytnutí co nejvíce detailů o produktu. Naprostou samozřejmostí by proto měla být funkce zoom, která zákazníkovi ukáže, jak vypadá produkt zblízka (materiál, prošívání, konstrukce či struktura). Díky těmto informacím stoupá šance, že si zákazník zboží koupí.

Dejte zákazníkovi něco navíc: 3D a 360° fotografie

V dnešní době plné konkurence však ani pěkné fotografie nemusí stačit. Pokud chcete jít ještě dál, vsaďte na 360° fotografie, které umožňují prohlédnout si daný produkt po celé ose. Tato dynamická fotografie podává zákazníkům mnohem více informací než klasické statické fotografie, což opět zvyšuje pravděpodobnost, že si zákazník daný produkt koupí.

Hitem jsou rovněž 3D fotografie, které jsou ještě o úroveň propracovanější. V jedné 3D fotografie je totiž hned několik 360° fotografií, což umožňuje s produktem nejenom otáčet kolem dokola, ale také se podívat, jak vypadá zespod nebo shora. To zákazníkům poskytne ten nejvíce realistický obraz produktu, aniž by opustili svůj vyhřátý gauč.

Tyto speciální fotografie jsou vřele doporučovány zejména u zboží, které je nutné před nákupem důsledně prozkoumat a znát všechny detaily. Za takové zboží se například považují elektrospotřebiče, kola, hračky, oblečení či doplňky. Naopak u běžných věcí jako jsou kuchyňské potřeby nebo zahradní nářadí není tato prezentace až tak podstatná. Pokud tam ovšem je, e-shop získává konkurenční výhodu a vyšší míru konverze.

Stejně jako se vyplatí investovat do kvalitních SEO popisků, tak se vyplatí věnovat čas kvalitním produktovým fotografiím. Vizuální stránka produktu prodává a e-shopy, které si to dostatečně uvědomují, budou vždy ve výhodě.
 
Petra Pruden - FastCentrik
FastCENTRIK

Připravujeme Demo