Zpět na blog

Jakých SEO chyb se dopouštějí majitelé e-shopů a jak se jich vyvarovat

27.07.2020 16:33:08

Česko je zemí e-shopů. Je jich zde téměř 50 000 a každý měsíc přibývá v průměru tisíc dalších. V takovéto konkurenci se musí každý obchodník pořádně ohánět, aby svůj obchod dostal do černých čísel. Mnoha z nich v tom brání vcelku jednoduše odstranitelné SEO chyby, které způsobují, že vyhledávače jejich e-shopy nepovažují za dostatečně kvalitní pro umístění na předních příčkách vyhledávání. Nedopouštíte se některých z nich i vy sami?

seo_picture

1. Nevhodná klíčová slova

Mnoho obchodníků používá na svých e-shopech klíčová slova, o kterých si myslí, že je zákazníci hledají nejvíce. Často jsou to však slova, na které je obrovská konkurence a získat nějaké relevantní umístění je téměř nemožné. První příčky jsou totiž obsazeny internetovými giganty, se kterými majitel malého e-shopu nemá šanci soupeřit. Mnohem lepší strategií je proto cílit na takzvaná "long tail" klíčová slova, která sice nehledá tolik lidí, ale zato je mnohem jednoduší se s nimi umístit mezi prvními deseti výsledky ve vyhledávání. Ke zjištění těchto relevantních výrazů budete muset provést důkladnou analýzu klíčových slov a najít výrazy, které mají nízkou konkurenčnost, ale zároveň co nejvyšší hledanost. Navíc by mělo jít o slova s obchodním potenciálem, to znamená výrazy, které zadávají lidé do vyhledávačů s úmyslem něco si koupit. Například: "dámské běžecké boty adidas sleva".
 

2. Nedostatečný nebo duplicitní obsah

Velkou chybou, které se dopouštějí majitelé mnoha e-shopů, je nedostatek obsahu. Mnoho e-shopů totiž neobsahuje prakticky žádný text. Na stránce s produkty je akorát fotografie produktu s několika základními technickými parametry, které jsou navíc velice podobné jako u jiných produktů. Vyhledávače, které na takovou stránku přijdou, nemají sebemenší důvod ji indexovat, jelikož obsahuje prakticky stejný obsah jako tisíce dalších stránek na jiných e-shopech. Pokud navíc nemáte dostatek textu, nemáte kam umisťovat klíčová slova. Někteří majitelé e-shopů sice dostatečné množství textu na stránky umístí, ale zjednoduší si to tím, že použijí popisy produktu dodané výrobcem. To je ovšem naprosto špatně. Takový text je duplicitní, vyskytuje se v tisících dalších exemplářů po internetu a vyhledávače jej proto nebudou indexovat. Jediné řešení je vytvořit originální, unikátní popis pro každou kategorii a každý produkt. Nejenže tím umístíte do textu další klíčová slova, ale získáte příležitost seznámit zákazníka s kvalitou vašeho zboží a přesvědčit jej, že se mu jeho koupě vyplatí.
 

3. Duplicitní nebo špatně vyplněné meta tagy

Každá html stránka by měla v hlavičce obsahovat tagy "Title" a "Description". Vyhledávače je již dávno nepoužívají k hodnocení obsahu stránky, k čemuž byly původně určeny, mnoho majitelů e-hopů je tudíž zcela ignoruje. To je ovšem velká chyba. Přestože meta tagy skutečně nemají na pozici stránky ve vyhledávání přímý vliv, přesto vám pomohou získat návštěvníky. Pokud jsou totiž title a description správně vyplněny, použije je Google i Seznam ve výsledcích vyhledávání jako nadpis a popis vaší stránky. Díky tomu máte šanci přilákat pozornost návštěvníků a přimět je k návštěvě vaší stránky, přestože se nenachází na nejvyšší příčce vyhledávání. Je dobré, pokud meta tagy obsahují klíčové slovo, na které je stránka optimalizována, výzvu k akci a navíc poutavým způsobem popisují, proč by uživatel měl stránku navštívit a co tam najde.
 

4. Nedostatek vhodných zpětných odkazů

Relevantní zpětné odkazy z autoritativních webů jsou stále důležitým faktorem, který vyhledávačům napoví, nakolik je vaše stránka kvalitní. Neznamená to ovšem, že každý odkaz vám pomůže. Odkazy z nesouvisejících stránek, z patiček, nebo z webů, které se zabývají prodejem odkazů, vám k lepšímu umístění ve vyhledávačích nepomohou. Odkazy, po kterých byste se měli, pídit jsou takové, které k vám míří ze stránek, které samy mají vysokou návštěvnost z vyhledávačů, stránek, které se zabývají podobným tématem jako má váš e-shop, a také takové odkazy, ze kterých na vaše stránky přichází skutečná návštěvnost. Vyhledávače totiž nejsou hloupé, velice přesně rozeznají, jestli je dotyčný odkaz přínosem pro uživatele, nebo jestli jde o odkaz vzniklý jen za účelem manipulace s výsledky vyhledávání. Pokud například váš e-shop prodává sportovní obuv, odkaz umístěný na webu zabývajícím se fitness a běháním a umístěný v článku o různých typech běžecké obuvi vašim pozicím určitě pomůže. Obzvláště, pokud jde o odkaz z webu, který se sám umisťuje ve vyhledávačích na předních místech. Oproti tomu odkaz umístěný někde v tiráži webu, který se specializuje na chov morčat či prodej mobilních telefonů vašemu e-hopu vůbec nepomůže.
 

Jak dělat úspěšné SEO

Přestože optimalizace pro vyhledávače, neboli SEO, může působit jako raketová věda nebo černá magie, ve skutečnosti to tak těžké není. Je třeba si pouze uvědomit, co je odjakživa hlavním cílem vyhledávačů. Je to nalezení stránky, která nejlépe odpovídá tomu, co uživatel chtěl, když zadával svůj dotaz. Přestože algoritmy vyhledávačů se neustále mění, tento cíl mají neustále stejný již od doby, kdy vznikla první verze Google. Pokud se vyvarujete výše zmíněných chyb, bude váš e-shop mnohem lepším místem pro zákazníky což vyhledávače zcela jistě také ocení.



 
seo_consult
Článek připravila digitální agentura SEO Consult, která realizuje SEOPPC reklamue-mailingsprávu sociálních sítí, správu zbožových vyhledávačůobsahový marketing.
 
FastCENTRIK

Připravujeme Demo