Zpět na blog

Jak se vyvarovat nejčastějších chyb v PPC kampaních

24.06.2021 9:29:43
Jedním z nejefektivnějších kanálů, které vám umožní dostat na váš web platící zákazníky, je PPC reklama. Bohužel však hodně obchodníků dělá stále stejné chyby, které ve finále vedou k tomu, že se jim PPC kampaně nevyplácí. Přitom však stačí málo –⁠ většina chyb, kterých se tito inzerenti dopouštějí, je velmi snadno odstranitelná. Pojďte se tedy s námi podívat na některé z nich a ověřit si, jestli se nevědomky nedopouštíte některé z nich
 

Základem fungující PPC kampaně je dobře navržená struktura

PPC kampaně mohou zahrnovat stovky reklamních sestav a tisíce klíčových slov. I když se to možná ze začátku nezdá, správná a přehledná struktura je naprostý základ. Jakmile se totiž vaše kampaně rozrostou, může vzniknout chaos, který už nikdy nedáte dohromady. Všechny vaše kampaně, reklamní sady a reklamy byste měli mít pojmenované podle určitého systému, který budete vždy dodržovat. Velmi si tak ulehčíte budoucí správu a analýzu vaší kampaně.
 

Příliš velké množství klíčových slov

Častou chybou je vytvoření malého počtu reklam, které necháte zobrazovat na velké množství různých klíčových slov. Vaše reklama samozřejmě nemůže být ke všem těmto slovům relevantní, což vede ke zhoršení skóre kvality. U velkého počtu klíčových slov navíc nedokážete uhlídat, jestli jste je nepoužili i u jiné reklamy, čímž dochází k tomu, že několik vašich reklam soutěží v aukci mezi sebou, což zbytečně zvyšuje cenu za proklik. 

Mnohem lepší je použít u jedné reklamy jen malý počet klíčových slov, která jsou příbuzná a jsou navíc obsažena v textu reklamy, která vede na specifickou cílovou stránku optimalizovanou na tato slova. Zajistíte tak, že uživatel najde přesně to, co hledal.
 

Špatně zvolená cílová stránka

Klíčem k úspěchu PPC reklamy je co nejpřesnější cílení. Mnoho obchodníků však směřuje své inzeráty na hlavní stránku webu, což je naprosto špatně. Pokud uživatel hledá "červené tričko Nike", měla by ho vaše reklama zavést přímo na stránku tohoto produktu, kde si jej může ihned koupit. Pokud však vaše reklama vede na stránku s hromadou triček jiných barev a značek, nebo ještě hůře na hlavní stránku webu, kde jsou odkazy na všechno možné oblečení, málokomu se bude chtít pátrat, kde v hlubinách vašeho webu se nachází sekce červených triček Nike. Samozřejmě, vyžaduje to vytvoření velkého množství reklam, přizpůsobených konkrétním klíčovým slovům, ale rozhodně se vám to vyplatí. Přestanete totiž zbytečně platit PPC platformě za zákazníky, kteří okamžitě web opustí, protože u vás nenašli to, co hledali.
 

Nastavení vyhledávací a obsahové sítě

V Google Ads si při nastavování nové reklamy můžete vybrat, zdali se vaše PPC reklama bude zobrazovat ve vyhledávací, nebo v obsahové síti, případně v obou. Pokud však k tomu nemáte dobrý důvod, měli byste zobrazování v obsahové síti vypnout. Zatím co vyhledávácí síť zobrazuje vaše reklamy na stránce s výsledky vyhledávání, to znamená lidem, kteří aktivně hledají konkrétní klíčové slovo, obsahová síť zobrazuje vaši reklamu na stránkách ostatních služeb Googlu, v aplikacích a také na webech třetích stran. Mohou ji tak vidět lidé, kteří například čtou něčí blog a o nabízený produkt se momentálně vůbec nezajímají. Z toho plyne mnohem horší konverzní poměr, než u reklam ve vyhledávací síti. Pokud chcete reklamy v obsahové síti vyzkoušet, vytvořte k tomuto účelu oddělenou kampaň, kde můžete nabídnout nižší ceny za proklik.

PPC
 

Špatně nastavená vylučovací klíčová slova

Vaše reklama se může ve vyhledávání zobrazovat i na slovní spojení, která pro vás nemají žádný význam. Pokud například prodáváte pouze trička Nike, jistě nestojíte o to, aby se vaše reklama zobrazovala lidem, kteří hledají tričko Adidas. Takoví lidé, i když vaši stránku navštíví, si pravděpodobně nic nekoupí. Je proto lepší dát v takovém případě slovo "Adidas" do seznamu vylučovacích klíčových slov, díky čemuž se vaše reklama po vyhledání výrazů obsahující toto slovo nezobrazí. V přehledu vaší PPC kampaně zjistíte, na jaká klíčová slova se vaše reklama zobrazovala. S největší pravděpodobností uvidíte, že zde figuruje velké množství klíčových slov, kterými hledající evidentně myslel něco jiného, než váš web nabízí. Je velmi nepravděpodobné, že by člověk, který zadal do vyhledávání například výraz "historie loga Nike" měl zájem o koupi trička.
 

Nevhodně nastavená oblast cílení

Častou chybou v nastavení PPC kampaní je nevhodně nastavené geografické cílení. Pokud například poskytujete službu, u které jste schopni obsloužit jen určitý region, neměli byste vaši reklamu zobrazovat nikde jinde. Pizzerie v Brně bude jen těžko doručovat pizzu do Prahy, takže za kliknutí z jiného regionu jen zbytečně vyhodíte peníze. V Google Ads se dá jednoduše nastavit, v jaké oblasti se vaše inzeráty mohou zobrazovat, nejen podle jednotlivých regionů, ale i například na základě určité vzdušné vzdálenosti od vaší firmy. Geografické cílení se vyplatí nastavit i v případech, kdy dodáváte službu či zboží do celé ČR. Míry prokliku i konverzní poměry se totiž mohou výrazně lišit v závislosti na regionu. Tímto způsobem můžete vytvořit reklamy pro každý region zvlášť a upravit nejen text reklamy ale i nabízenou cenu za proklik.
 

Pokud se vyvarujete chyb, zvýšíte efektivitu PPC reklam

U PPC reklam existuje velmi tenká hranice mezi efektivní reklamou, která vám s nízkými náklady vydělává spoust peněz, a reklamou, která spotřebuje váš měsíční rozpočet během týdne, aniž by na sebe dokázala vydělat. Rozdíl je právě v nastavení, které rozhoduje o tom, zdali vaše PPC kampaň bude rentabilní. Pokud se vyvarujete výše zmíněných chyb, získáte v PPC reklamě skvělého pomocníka, který vám pomůže vydělávat peníze.



 
SEO Consult
Článek připravila digitální agentura SEO Consult, která realizuje SEO, PPC reklamu, e-mailing, správu sociálních sítí, správu zbožových vyhledávačů a obsahový marketing.
FastCENTRIK

Připravujeme Demo