Zpět na blog

E-mail marketing pro e-shopy –⁠ aby vaše maily nekončily v koši

22.09.2020 15:17:25
Jako majitelé e-shopu byste neměli vynechat jedinou příležitost, jak doručit svou nabídku potenciálnímu zákazníkovi. Protože pokud to neuděláte vy, udělají to vaši konkurenti, kteří čekají na každou vaši chybu, aby pro sebe získali vaše zákazníky. Kromě SEO a PPC reklamy ve vyhledávačích a na sociálních sítích byste neměli ve vašem marketingovém mixu zapomínat ani na e-mailing, který stále skvěle funguje a přivádí nové zákazníky. E-mailový marketing je stále vysoce účinným a nákladově efektivním způsobem, jak dostat nabídku vašeho e-shopu přímo k zákazníkům. Pokud však potenciální zákazníci vaše e-maily, neotevírají, přicházíte o spoustu konverzí a samozřejmě také zisků. To vše pravděpodobně velmi dobře znáte, stejně jako to, že prosadit se v e-mail marketingu není nic jednoduchého. Z vlastní zkušenosti jistě víte, kolik reklamních mailů chodí do vaší vlastní schránky, a co s nimi děláte.
 
Jak tedy zajistit, aby vaše zpráva nezanikla v záplavě dalších e-mailů, které se denně načítají v doručené poště vašich potenciálních zákazníků? Zde je několik způsobů, jak vylepšit e-mailový marketing pro elektronický obchod a zajistit, aby vaše zprávy byly nepřehlédnutelné.
 
 

Vytvořte nepřehlédnutelný předmět

Předmět je nejdůležitější část e-mailu. Je jako obálka knihy, která má za úkol přesvědčit čtenáře k otevření. Na většinu lidí, kteří často ještě napůl spí, každé ráno vybafne hromada mailů, které by měli vyřídit. Většina lidí pouze zběžně přelétne očima předměty a přesune reklamní maily do koše. Předmět vašeho e-mailu proto musí být natolik skvělý, aby to dotyčného přimělo mezi desítkami mailů otevřít právě ten váš. Většina mailů je totiž bez čtení smazána a záleží pouze na předmětu, zdali mezi ně bude patřit i ten váš.
 
  • Buďte struční. Předmět e-mailu by nikdy neměl být delší než 50 znaků, aby si jej mohl adresát ve svém poštovním klientovi přečíst celý.
  • Vzbuďte zvědavost adresáta. Například: Neuvěříte, jaké CTR má tento reklamní banner!
  • Položte adresátovi otázku, na kterou v e-mailu dostane odpověď. Například: Jak ušetřit na nákupu vánočních dárků? Jak získat slevu 20% na nejnovější řadu Samsung Galaxy?
  • Jednoduše napište, co adresát v e-mailu najde. Například: Nová kolekce podzimních kabátů. Tento způsob funguje perfektně, když víte přesně, co vaši adresáti chtějí.
  • Používejte osobní zájmena vy, váš a podobně. Adresáta zaujme, pokud má pocit, že mluvíte přímo k němu.
  • Oslovte adresáta jeho jménem, pokud je máte k dispozici.
  • Použijte na začátku předmětu číslo. Například: 7 nejžhavějších herních hitů letošního podzimu.
  • Do předmětu mailu zakomponujte emoji, relevantní s obsahem zprávy. Emoji přitáhne pozornost uživatele a zvýší tak pravděpodobnost, že e-mail otevře.
  • Předmět by nikdy neměl být zavádějící. Pokud tedy v předmětu něco naslibujete, v těle e-mailu byste to měli splnit. E-mailing je o budování vztahů a dlouhodobé komunikaci, takže pokud adresáta napálíte, podaří se vám to maximálně jednou a poté následuje odhlášení z databáze.

Sdělte adresátovi to, co jej skutečně zajímá

To že váš předmět emailu zákazníka zaujme, je pouze první krok. Měli byste mu také dát důvod, proč by měl e-mail otevřít. Skvěle v tomto případě fungují slevové kupóny. Kdo by odmítl slevu na něco, co si stejně plánuje koupit?

 

Pošlete adresátovi uvítací e-mail

Pokud vám uživatel svěřil svůj e-mail, měli byste kout železo, dokud je žhavé a okamžitě mu poslat uvítací e-mail, ve kterém jej pozdravíte a poděkujete mu za registraci do vašeho e-shopu. Tento typ e-mailů má obrovskou míru otevření, jelikož uživatel ví, kdo jste, a váš e-mail jej nepřekvapí. Kromě vysoké míry otevření mají uvítací maily až trojnásobně vyšší konverzní poměr. Dejte si na tomto mailu záležet, jelikož se jedná o neopakovatelnou příležitost, jak na nového zákazníka udělat skvělý první dojem.

 

Vzbuďte v adresátech obavu z promeškání příležitosti

Pokud do předmětu či textu e-mailu umístíte informaci o časově omezení nabídce, vzbudíte v zákazníkovi strach z promeškání příležitosti, který je znám pod zkratkou FOMO (fear of missing out).
 
Vaši výzvu k akci proto doplňte vhodnou slevou a textem například "Jednejte rychle - posledních 5 kusů za sníženou cenu" "Pospěšte si, do konce slevy zbývá již jen jeden den" a podobně. Adresát bude mít obavu, že přílišným přemýšlením by mohl přijít o možnost získání předmětu levněji a bude konvertovat ihned.

 

Použijte správný e-mailingový software

K rozesílání e-mailů budete potřebovat správný nástroj. Umožní vám nejen sbírat kontakty a rozesílat e-maily zcela automaticky, ale nabízí i přehledné statistiky, které vám sdělí, jakou mají vaše maily míru otevření, míru prokliku a další statistické údaje, díky nimž budete moci upravovat předměty a text vašich e-mailových zpráv, tak abyste dosáhli co nejlepších hodnot. E-mailingové nástroje nabízejí i možnost tvorby vlastních šablon, A/B testování, autoresponder, segmentaci emailů do různých publik a spoustu dalších užitečných funkcí, kvůli kterým se vyplatí je pořídit. Na českém trhu je k dispozici několik kvalitních e-mailingových systémů, jako je například SmartEmailing, MailChimp nebo Ecomail, které jsou s FastCentrikem plně propojené. Při výběru vhodného software byste se kromě ceny měli zaměřit také na kompatibilitu s vaším e-shopovým řešením. Pro běžné rozesílání newsletterů to řešit nemusíte, ale pokud chcete do emailu doplnit například jméno adresáta či jiné údaje z vaší databáze, bez kompatibility se neobejdete.
 
Pokud se vám podaří získat adresátovu pozornost a přimět jej k otevření mailu, máte ten nejtěžší krok za sebou. Nyní jen musíte získat adresátovu důvěru a přesvědčit jej, že nabídka vašeho e-shopu je pro něj to pravé.
 
 


 seo_consult
Článek připravila digitální agentura SEO Consult, která realizuje SEOPPC reklamue-mailingsprávu sociálních sítí, správu zbožových vyhledávačůobsahový marketing.
 
FastCENTRIK

Připravujeme Demo