Zpět na blog

Co je to XML, k čemu se užívá a jaké jsou jeho výhody?

08.02.2024 10:57:57
XML je zkratka z anglického eXtensible Markup Language, česky rozšiřitelný značkovací jazyk, který je v roce 2024 nezbytný pro efektivní výměnu dat mezi různými aplikacemi a systémy.  Je kompatibilní s řadou programovacích jazyků a nástrojů. Díky tomu se hodí převážně pro výměnu dat mezi různými aplikacemi. Dokument XML popisuje strukturu předávaných dat. Data jsou označena v souboru jednotlivými tagy.

Struktura XML souboru

Každý xml soubor (anebo XML FEED)) obsahuje hlavičku, kde je určena verze souboru a také použité kódování. Hlavička může vypadat následovně:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

XML soubor obsahuje také právě jeden kořenový adresář (root).
Jednotlivá data jsou ohraničena tagy (elementy). Elementy označují v dokumentu význam jednotlivých částí textu.
<jmeno>Petr Novák</jmeno>.
Uvnitř elementů je možné použít doplňující parametry. Elementy se nemohou vzájemně překrývat, ale mohou být vnořeny.

Příklad použití XML feedu

1. Výměna dat mezi e-shopem a srovnávačem cen

Pokud plánujete registrovat váš e-shop do vyhledávačů zboží, budete potřebovat XML feedy jako zdroj dat pro konkrétní služby. V Česku se často používá termín "Heureka feed" jako synonymum pro specifikaci XML feedu. Pro Heureku je nezbytné získat data z vašeho e-shopu a zobrazit je ve svém výsledku, a k tomu je potřeba předat data pomocí XML souboru. Díky struktuře XML souboru je možné data kategorizovat podle jednotlivých elementů, což umožňuje efektivní třídění informací jako jsou ceny, dostupnost na skladě, názvy produktů, popisy a další. Tato data jsou obvykle generována ze systému e-shopu a následně jsou přidávána do struktury XML souboru.

Tento soubor se pak pravidelně aktualizuje na samostatnou url adresu, odkud si Heureka data v pravidelných intervalech získává. Jakákoliv aktualizace dat se promítne také do výsledného souboru, který je předáván Heurece. XML feedy pro jednotlivé srovnávače a aplikace naleznete ve své administraci v sekci Nastavení/Nastavení nástrojů/XML feedy.

 

2. Napojení na účetní a ERP systémy

E-shop lze pomocí XML feedu propojit také s libovolným účetním či informačním systémem. Díky takovému propojení může obchodník využívat vybrané fakturační, skladové, pokladní či jiné systémy. 

3. Ostatní aplikace 3. stran

Mezi hlavní výhody souborů xml patří právě jejich použitelnost. Většina aplikací podporuje tento způsob předávání dat a díky strukturovaným datům také dokáže rozlišit důležitost dat. Pro napojení na další aplikace 3. stran je nutné mít xml feedy ve formátu FastCentriku. Ty naleznete v  našem manuálu.

 

Vytvořte si vlastní e-shop

Budoucnost a výzvy XML ve výměně Dat v Roce 2024

V závěru lze konstatovat, že XML  hraje klíčovou roli v propojování e-shopů s různými aplikacemi a systémy, zejména v roce 2024. XML feedy jsou nezbytným nástrojem pro efektivní výměnu dat mezi e-shopy a vyhledávači zboží, což umožňuje zlepšení viditelnosti produktů a automatizaci procesů aktualizace informací.

Výhody, trendy a praktické tipy pro e-shopy a podnikové prostředí:

  • Výhody XML feedů pro e-shopy: XML feedy umožňují e-shopům efektivně propojit své produkty s vyhledávači zboží, což vede k zlepšení viditelnosti produktů a následně k nárůstu prodejů.

  • Technologické trendy v oblasti XML: Vývoj XML směřuje k větší flexibilitě a rozšířeným možnostem pro výměnu dat, včetně integrace s novými technologiemi jako JSON nebo GraphQL.

  • Praktické tipy pro správu XML feedů: Správa XML feedů vyžaduje pozornost k detailům, včetně optimalizace dat, řízení chyb a zajištění konzistence a aktuálnosti informací.

  • Využití XML mimo e-shopy: XML není relevantní pouze pro e-shopy, ale i pro propojení různých informačních systémů a aplikací v podnikovém prostředí.


Budoucnost XML a dalších formátů pro výměnu dat: XML stále zůstává klíčovým formátem pro výměnu dat, ale v budoucnosti může být doplněn nebo nahrazen novějšími technologiemi a standardy.
 
FastCENTRIK

Připravujeme Demo