Zpět na blog

7 chyb v PPC, které vás mohou přijít draho

21.07.2020 14:08:29
Reklama s platbou za proklik (PPC) je jednou z nejúčinnějších metod jak dostat na svůj web platící zákazníky. Mnoho obchodníků však stále opakuje chyby, které jim brání využít potenciál tohoto marketingového kanálu naplno.  Přestože vás tyto chyby mohou stát spoustu peněz a často způsobit i neúspěch celé kampaně, není těžké se jich vyvarovat. Na co si tedy při spouštění PPC kampaně dát pozor?


1. Spouštění reklamy zároveň v obsahové a ve vyhledávací síti

Při nastavení PPC si dejte pozor, abyste jednu reklamní sestavu nespouštěli zároveň ve vyhledávací a v obsahové síti. Z obsahové sítě přichází odlišný typ návštěvníků, kteří mají odlišné motivace ke kliknutí na vaši PPC reklamu a k návštěvě vaší stránky, než návštěvníci z reklam ve vyhledávání. S každým z těchto dvou typů zákazníků byste měli pracovat jiným způsobem, předkládat mu jiné argumenty a volit jiné ceny za proklik. Pro správné vyhodnocování výkonu PPC reklam je proto vhodné mít reklamy pro vyhledávací a obsahovou síť oddělené.  

 

2. Zobrazování PPC reklamy v obsahové síti poblíž nevhodného obsahu

PPC reklamy v obsahové síti se nezobrazují ve výsledcích vyhledávání, ale na webech třetích stran. Měli byste e proto zajímat o to, jaký obsah uvidí návštěvník poblíž vaší reklamy. Pokud se vaše reklama zobrazí u obsahu, který nekoresponduje s marketingovým sdělením, které chcete potenciálním zákazníkům prezentovat, může to být problém. Zprávy o neštěstích, válečných událostech, hazardní hry, erotiku či jiná nevhodná témata proto můžete chtít vyloučit.

 

3. Všechna klíčová slova v jedné reklamní sestavě

Reklamní inzerát, který se uživateli zobrazí po zadání konkrétních klíčových slov, by měl s těmito výrazy úzce souviset. Toho dosáhnete nejlépe tak, že vaši PPC kampaň rozdělíte do velkého množství reklamních sestav, z nichž každá bude obsahovat jen malé množství úzce souvisejících klíčových slov. Nejen že reklama, která přesně odpovídá na zadaný dotaz, přiláká mnohem více pozornosti uživatelů, ale díky rozdělení kampaně na mnoho malých segmentů budete moci každý z nich spravovat samostatně, což vám poskytne mnohem větší flexibilitu a přehled. Možná je to o něco pracnější, zejména u rozsáhlých kampaní, ale vynaložený čas a energie se vám velice rychle vrátí v podobě lepších konverzních poměrů a vyšší návratnosti prostředků investovaných do PPC reklamy.


caste-chyby-v-ppc-fastcentrik

4. Cílení reklam na oblasti, které nejste schopni pokrýt

Častou chybou obchodníků je zobrazování reklamy na celém území ČR, přestože provozují například restauraci či pneuservis, který se specializuje hlavně na lokální klientelu. Věřte tomu, že zákazník z Ostravy si těžko pojede přezouvat auto do pražského pneuservisu, byť by jeho služby byly sebevíc excelentní. Pokud jsou tedy vaše služby zaměřeny spíše regionálně, pomocí geografického cílení nastavte zobrazování reklamy jen lidem, u kterých je možnost, že se stanou vašim zákazníky.

 

5. Nepoužíváte přizpůsobené vstupní stránky

Velkou chybou, kterou však stále vidíme u mnoha online obchodníků je směrování všech reklam v kampani na jednu vstupní stránku. U PPC reklam je relevance vstupní stránky velice důležitá, a pokud návštěvníka, který hledá konkrétní produkt, přivedete na hlavní stránku e-shopu, není to vůči jeho dotazu příliš relevantní výsledek. Málokdo bude prohledávat celý váš e-shop aby našel konkrétní produkt. Většina lidí stránku opustí a zvolí jiný výsledek vyhledávání. Každá z reklam vaší PPC kampaně by proto měla směřovat na konkrétní stránku vašeho webu, která nejvíce odpovídá dotazu uživatele. V případě e-shopu to většinou bývá stránka konkrétního produktu. Uvědomte si, že uživatel není na váš web vůbec zvědavý - zajímá jej pouze konkrétní věc, produkt, informace či služba, kterou právě potřebuje. Čím jednodušeji a rychleji mu tento obsah poskytnete, tím bude spokojenější a ochotnější utratit u vás nějaké peníze.

 

6. Texty reklam nejsou dostatečně kvalitní

Hlavním cílem nadpisu a textu PPC reklamy je připoutání uživatelovy pozornosti. Nezapomeňte, že vaše reklama soutěží o uživatelovu pozornost s mnoha ostatními a vyhrává ten, kdo je kreativnější. Nemusí přitom být ani na nejvyšší příčce. Skvělým způsobem, jak připoutat návštěvníkovu pozornost, je použití klíčových slov, které potenciální zákazník hledal, v nadpisu a textu reklamy. Nezapomeňte ani na působivou výzvu k akci. Další metodou mohou být různá rozšíření reklam.

 

7. Nepoužíváte rozšíření reklam

Rozšíření reklam je jednoduchý způsob, jak vaši reklamu ještě více zvýraznit. Reklama s rozšířeními je nápadnější, vyniká mezi konkurencí a navíc poskytuje uživateli dodatečné informace o vašem produktu. Měli byste proto zkusit využít všech možných rozšíření reklam, které dávají smysl s ohledem na váš produkt či službu.
 
Správa PPC kampaní je běh na dlouhou trať. Konkurence je neúprosná a využije každého vašeho zaváhání, aby se dostala před vás a získala vaše zákazníky. Pokud chcete v tomto náročném prostředí uspět, nemůžete si dovolit žádné chyby. Pokud se dokážete vyvarovat sedmi výše zmíněných, získáte před svými konkurenty znatelný náskok.
 
 
Článek připravila digitální agentura SEO Consult, která realizuje SEOPPC reklamue-mailingsprávu sociálních sítí, správu zbožových vyhledávačůobsahový marketing.

seo_consult
FastCENTRIK

Připravujeme Demo